Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-04-2003

Televisie
OPGELICHT
Uitzending donderdag 10 april
Nederland 2 - 22.00 uur

LEIDER PIRAMIDESPEL OPGEPAKT NA UITZENDING OPGELICHT

De 37-jarige Hilversummer Johan de Later, leider van het omstreden piramidespel Freedom Travel Club (FTC), is vorige week gearresteerd nadat de FIOD een inval bij FTC had gedaan. De Later werd al een jaar geleden veroordeeld wegens het organiseren van piramidespelen, maar zette zijn FTC-activiteiten gewoon door. Na een uitzending van het TROS-programma OPGELICHT, dat in januari jl. bij FTC infiltreerde, ontstond zoveel commotie dat Openbaar Ministerie en FIOD nu hebben ingegrepen. De Later zit in het huis van bewaring in Haarlem en de Freedom Travel Club ligt stil. Het OM en de FIOD doen donderdag 10 april via het programma OPGELICHT een oproep aan FTC-gedupeerden om zich te melden.

FTC trekt vooral studenten die tijdens speciale feesten door middel van opzwepende speeches en beloftes worden overgehaald lid te worden. Voor een bedrag van 3600 euro zouden ze allerlei kortingen krijgen. Bovendien konden ze geld terugverdienen door het aanbrengen van nieuwe leden. In de praktijk worden weliswaar duizenden jongeren lid, maar zijn ze vrijwel allemaal hun geld kwijt zonder ooit enige korting te ontvangen. Bovendien ervaren ze FTC als een organisatie waar veel dreiging van uitgaat.

OPGELICHT toonde in januari aan dat de FTC-bijeenkomsten nog altijd doorgingen. Na contact met de makers van OPGELICHT werd op 30 maart door de FIOD een inval gedaan bij een Chinees restaurant in de buurt van Utrecht, waar op dat moment een FTC-bijeenkomst bezig was. De Later werd gearresteerd en de ongeveer 60 aanwezigen werden ter plaatse gehoord. Op 12 juni a.s. dient de rechtszaak.

Gedupeerden kunnen zich melden via de website www.opgelicht.nl.