EIM

MKB-ondernemer somber over economisch herstel

Onzekerheid bij de MKB-ondernemers leidt tot een somber beeld over de nabije toekomst. Waar het Centraal Planbureau uitgaat van economisch herstel in 2004, ziet bijna 40 procent van de MKB-ondernemers dit niet gebeuren vóór 2005. De situatie in Irak blijkt van grote invloed op de toekomstverwachtingen. Naast de oorlogssituatie komt ook de langdurige periode van de kabinetsformatie als onzekerheidsfactor naar voren bij het inschatten van economisch herstel. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Grotere bedrijven snoeien vaker in personeel

Het onderzoek is gebaseerd op de uitkomsten van een enquête over de laagconjunctuur onder ruim 1.600 MKB-ondernemers. De enquête is gehouden in de weken voorafgaand aan het uitbreken van de oorlog in Irak. Ongeveer de helft van alle MKB-ondernemers ziet slechtere omzetperspectieven voor hun branche in 2003, in vergelijking met de tweede helft van 2002. Middelgrote bedrijven blijken gevoeliger voor veranderingen in de conjunctuur dan kleine bedrijven en verwachten dit jaar vaker een daling in het personeelsbestand.

Ondernemende strategie tijdens economische dip loont

MKB-bedrijven met een actieve, ondernemende strategie ter voorbereiding op de huidige laagconjunctuur presteerden in het afgelopen jaar beter dan de andere bedrijven. Ondernemende strategieën komen neer op nieuwe of gewijzigde concurrentiestrategieën. Hiernaast worden twee andere mogelijkheden onderscheiden om met de laagconjunctuur om te gaan: een strategie gericht op efficiencyverbeteringen (waaronder bezuinigen op personeelskosten) en het aannemen van een afwachtende houding. Eén op de drie MKB-ondernemers die zich hebben voorbereid op de economische dip gaf aan een ondernemende strategie te hebben gehanteerd, één op de twee hield het bij efficiencyverbeteringen.

Ondernemers zonder personeel meer geneigd tot overstap werknemerschap

Ondernemers zonder personeel hebben weinig mogelijkheden om te bezuinigen en zien zich veelal genoodzaakt tot het laag houden van tarieven, om zodoende het aantal opdrachtgevers op peil te houden. Indien ondernemers zonder personeel onverhoopt zouden moeten stoppen met het bedrijf, gaan twee op de vijf ondernemers zonder personeel zich als werknemer op de arbeidsmarkt oriënteren. Voor ondernemers van middelgrote ondernemingen geldt dit voor slechts één op de vijf; de anderen geven aan 'hoe dan ook' ondernemer te blijven. EIM verwacht eind april de MKB-ramingen voor 2003 en 2004 bekend te maken.

Download de bijbehorende publicatie gratis via:
http://www.eim.net/smartsite.dws?id=69&bestelnr=M200219.pdf

Meer informatie

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma MKB en Ondernemerschap. Zie ook www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap