Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Aanpassing bezoekregeling en wijziging vervoersverbod

Aanpassing bezoekersregeling en wijziging vervoersverbod

Bij beschikking van 9 april 2003 is beschikking 2003/214/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 maart 2003 (PbEG L 81) gewijzigd. In verband daarmee worden de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I en de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 aangepast.

Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I Het exportverbod voor AI-gevoelige dieren en broedeieren opgenomen in artikel 2 van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt uitgebreid tot gebruikt strooisel en onverwerkte ongepasteuriseerde mest afkomstig van AI-gevoelige dieren. Voorts gelden er strengere eisen ten aanzien van de verpakking van bepaalde dieren en producten en de reiniging en ontsmetting van de verpakking. Eendagskuikens mogen slechts worden verpakt in wegwerpverpakkingen die na eenmalig gebruik moeten worden vernietigd. Eendagskuikens die ingevolge artikel 5, derde lid, van de regeling naar de slacht worden vervoerd mogen derhalve eveneens slechts worden vervoerd in wegwerpverpakking. De eisen uit artikel 4, tweede lid, onderdelen c en d, zijn daarmee zinledig voor dat transport en niet van toepassing verklaard (artikel I, onderdeel D, van de wijzigingsregeling). De kratten, kooien en andere speciale inrichtingen van de vervoermiddelen waarmee AI-gevoelige dieren rechtstreeks naar de slacht worden vervoerd, moeten voor en na gebruik worden gereinigd en ontsmet. Ook geïmporteerde vleeskuikens die naar de slacht worden vervoerd vallen onder deze voorschriften ingevolge artikel I, onderdeel B, van de wijzigingsregeling. Consumptie-eieren die naar een pakstation worden vervoerd mogen ofwel worden verpakt in wegwerpmateriaal dat na eenmalig gebruik moet worden vernietigd, ofwel in ander verpakkingsmateriaal dat voor en na gebruik moet worden gereinigd en ontsmet. De verpakking van consumptie-eieren en vleeskuikens, die worden geïmporteerd uit een andere lidstaat dan Nederland, moet . na reiniging en ontsmetting . worden teruggezonden naar die lidstaat. De toestemming voor de import van vleeskuikens en eendagskuikens van de bevoegde autoriteit van het land van verzending en Nederland, zoals vereist ingevolge artikel 1, derde lid, van de beschikking, wordt door bilaterale afspraken tussen de lidstaten vorm gegeven.

Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003
De houder van AI-gevoelige dieren moet ingevolge de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 een register op zijn bedrijf bijhouden van alle bezoeken die aan zijn bedrijf worden gebracht. In dit register moet de bedrijfsmatige houder thans eveneens opnemen de bezoeken die hij met het oog op de uitoefening van zijn beroep of bedrijf brengt aan andere bedrijven waar AI-gevoelige dieren worden gehouden.

Directie Juridische Zaken
TRCJZ/2003/3259

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op beschikking 2003/214/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 maart 2003 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met aviaire influenza in Nederland (PbEG L 81);

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt .AI-gevoelige dieren en broedeieren. vervangen door: AI-gevoelige dieren, broedeieren, gebruikt strooisel en onverwerkte ongepasteuriseerde mest afkomstig van AI-gevoelige dieren..
B

In artikel 2c, tweede lid, wordt .de artikelen 4, tweede lid, en 6. vervangen door: de artikelen 4, tweede lid, onderdelen a en b, en 6.

C

Artikel 4, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd: 1. In onderdeel a wordt .slachthuis, en. vervangen door: slachthuis;.
2. In onderdeel b wordt .de keuringsambtenaar.. vervangen door: de keuringsambtenaar;.
3. Na onderdeel b worden de volgende onderdelen toegevoegd: c. de kratten, kooien of andere speciale inrichtingen die worden gebruikt voor het vervoer van de dieren, bedoeld in het eerste lid, voor en direct na elk gebruik worden gereinigd en ontsmet, overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv, en
d. de kratten, kooien of andere speciale inrichtingen, bedoeld in onderdeel c, indien de dieren afkomstig zijn uit een andere lidstaat dan Nederland, worden teruggezonden naar die lidstaat, nadat deze overeenkomstig onderdeel c zijn gereinigd en ontsmet.

D

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het derde lid wordt .overeenkomstig artikel 4. vervangen door: overeenkomstig artikel 4, eerste en tweede lid, onderdelen a en b. 2. Na het vierde lid wordt het volgende lid toegevoegd: 5. De eendagskuikens worden verpakt in wegwerpmateriaal dat na eenmalig gebruik wordt vernietigd.

E

Artikel 5c wordt als volgt gewijzigd:
1. Voor de tekst wordt de aanduiding .1.. geplaatst. 2. Na het eerste lid worden de volgende leden toegevoegd: 2. Indien consumptie-eieren rechtstreeks worden vervoerd naar een pakstation, worden de eieren verpakt in:
a. wegwerpmateriaal dat na eenmalig gebruik wordt vernietigd, of b. ander verpakkingsmateriaal dat voor en direct na elk gebruik wordt gereinigd en ontsmet, overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.
3. Indien de consumptie-eieren, bedoeld in eerste lid, afkomstig zijn uit een andere lidstaat dan Nederland, wordt het verpakkingsmateriaal, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, teruggezonden naar die lidstaat, nadat deze overeenkomstig het tweede lid, onderdeel b, zijn gereinigd en ontsmet.

Artikel III

Artikel 6 van de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 komt te luiden:
Artikel 6

1. De houder van AI-gevoelige dieren houdt een register bij van alle bezoeken van anderen waarin tenminste wordt opgenomen: 1. naam, adres, woonplaats van de bezoeker;
2. reden van het bezoek;
3. voor zover het bezoek plaatsvindt met een vervoermiddel: aard en kenteken van het vervoermiddel, en
4. tijdstip van aankomst en vertrek van de bezoeker. 2. De bedrijfsmatige houder van AI-gevoelige dieren houdt een register bij van alle bezoeken die hij met het oog op de uitoefening van zijn bedrijf heeft afgelegd aan een bedrijf waar AI gevoelige dieren bedrijfsmatig worden gehouden, waarin tenminste wordt opgenomen: 1. naam, adres, woonplaats van de bezochte;
2. reden van het bezoek;
3. voor zover het bezoek plaatsvindt met een vervoermiddel: aard en kenteken van het vervoermiddel, en
4. tijdstip van aankomst en vertrek van de houder op het bezochte bedrijf.

Artikel III

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 11 april 2003 om 0.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

10 apr 03 21:15