Socialistische Partij

Schoonmakers treinen hebben er schoon genoeg van

10-04-2003 * Honderden schoonmakers zijn overal in het land in staking gegaan voor een fatsoenlijke CAO. Zij hebben er schoon genoeg van. Opdrachtgever NS Nedtrain sluit steeds goedkopere contracten met schoonmaakbedrijven. De schoonmakers krijgen bij contractwisseling lagere lonen, slechtere arbeidsvoorwaarden en vermindering van arbeidsuren. NS knijpt schoonmaakbedrijven af en op hun beurt knijpen de bedrijven werknemers af.

Limburgse schoonmakers bij het Utrechtse NS-station

Nedtrain probeert de staking te breken door de inzet van uitzendkrachten en zelfs kantoorpersoneel. Tevergeefs. Stakers uit Maastricht en Heerlen staken daar een stokje voor. Met scheepshoorns toeterden ze het kantoorpersoneel de treinen uit.

Donderdag trokken 150 stakers naar het NS-kantoor in Utrecht. Stakingsleider Eddy Stam overhandigde de NS-directie een pak probleemoplosser. Goed voor het werk in de "tuin", zoals de schoonmakers hun werkplaatsen noemen.

Piet de Ruiter spreekt de stakers toe Ook SP Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter was erbij. Hij sprak de stakers toe. "NS Nedtrain is een overheidsbedrijf. Daarom moeten de ministers De Boer van Verkeer en Waterstaat en De Geus van Sociale Zaken hun verantwoordelijkheid nemen."

"Overheidsbedrijven moeten geen zaken doen met bedrijven die werknemers uitknijpen," zei De Ruiter. "Zo goed als de overheid een eind moet maken aan bonussen voor topfunctionarissen moet die zelfde overheid ook weten dat er arbeiders zijn waarvan de lonen worden verlaagd."

De SP vraagt de regering een standpunt in te nemen en alleen werk uit te besteden aan bedrijven die zich aan de arbeidsvoorwaarden houden en rechten van vakbondsleden erkennen.

In Maastricht is de plaatselijke SP dagelijks aanwezig om de stakers te ondersteunen. Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter heeft partijafdelingen in heel Nederland gevraagd hetzelfde te doen.