Socialistische Partij

SP voelt niets voor eigen Europese veiligheids- en defensiestructuur

10-04-2003 * Steeds vaker klinken binnen Europa geluiden voor een eigen Europese veiligheids- en defensiestructuur. Volgens de SP leidt dat tot een nieuwe wapenwedloop. De volgens velen te ondergeschikte rol rol van de Europese Unie in de Irak-crisis gooit nog eens olie op het vuur.

De Europese Unie ontwikkelt zich tot een federale superstaat. In federaties zijn veel bevoegdheden in handen van de deelstaten, maar alleen de federatie beslist over buitenlands beleid en defensie. Daarentegen hebben de EU-lidstaten tot nu toe hun eigen ministers van buitenlandse zaken, hun eigen ambassades, hun afzonderlijke zetels in de Verenigde Naties en hun legers gehandhaafd. Die tegenstelling brengt sommige leden van dit parlement ertoe om nu ook te gaan werken naar één EU-vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad en één Europees leger, om naast de Verenigde Staten van Amerika de tweede supermacht van de wereld te worden. Geen supermacht tegenover de VS, maar een gelijkwaardige bondgenoot die samen met de VS kan ingrijpen in de rest van de wereld.

De SP vindt dat een verkeerde ontwikkeling. De EU kan zich beter bezighouden met het oplossen van grensoverschrijdende problemen binnen Europa en het in bedwang houden van grote internationale concerns die geen rekening houden met de belangen en de democratische rechten van de grote meerderheid van de mensen. Europa zou zich op militair gebied moeten beperken tot verdediging van het eigen grondgebied, zuiver humanitaire hulp daarbuiten en eventueel bijstand voor 'peace keeping' op verzoek van alle betrokken partijen in kandidaat-lidstaten, zoals dat nu gebeurt in Macedonië. Alles wat verder gaat wijst de SP af.