Provincie Utrecht

Persbericht

Uit de vergadering van PS

10-4-2003
Op maandag 7 april heeft provinciale staten van Utrecht de eerste reguliere vergadering in nieuwe bezetting gehad. Tijdens de vergadering werden onder meer besluiten genomen over het formatieproces rond het nieuwe college van GS en over de toekomst van het Bosbad in Amersfoort.
Kleine meerderheid pleit voor CDA/PvdA/VVD-coalitie De discussie vond plaats naar aanleiding van het verslag dat informateur drs. C.J.G.M. de Vet, in het dagelijks leven burgemeester van Leusden op afgelopen vrijdag deed van zijn bevindingen voor het vormen van een nieuw college van gedeputeerde staten in de Provincie Utrecht. Een analyse van alle verkiezingsprogramma's was de basis voor het advies van informateur de Vet.

Provinciale staten kiezen in kleine meerderheid voor de optie om een college te vormen dat bestaat uit de drie zittende partijen CDA, PvdA en VVD. De opdracht luidt te komen tot coalitievariant "vernieuwd doorgaan". Dat betekent dat de drie betrokken fracties naast continuïteit ook nieuwe bestuurders willen afvaardigen. De mogelijkheid gedeputeerden "van buiten" aan te stellen of de nieuwe bestuursploeg aan te vullen met nieuwe bestuurders vanuit provinciale staten verdient in deze optie nadrukkelijk de voorkeur.
Er is ook kritiek op deze optie. De motie om de mogelijkheid te onderzoeken van een college van CDA-PvdA en Groen Links is met kleine meerderheid (30 voor, 32 tegen) verworpen. De voorstemmers PvdA, Groen Links, D66, Christen Unie en SP zijn van mening dat alleen nieuwe gezichten geen echte vernieuwing garanderen.

Bosbad in Amersfoort onder voorwaarden gedoogd Het verzoek van de gemeente Amersfoort om permanente ontheffing te verlenen voor het Bosbad of aan verschillende aanpassingsvarianten substantieel bij te dragen haalde het niet. Sinds 1990 wordt ontheffing verleend van verschillende voorschriften (niet waterdichte en gladde bodem, toe te voegen water niet van drinkwaterkwaliteit, te geringe capaciteit van de waterbehandelingsinstallatie). De Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden staat dit niet toe. Provinciale staten willen dat het college van GS op korte termijn met de gemeente Amersfoort overlegt over een gedoogsituatie voor 2003. Voorwaarde daarvoor is dat de gemeente Amersfoort voor 1 juni 2003 financiën beschikbaar moet stellen voor een goed technisch plan dat het mogelijk maakt het Bosbad te laten voldoen aan de wettelijke vereisten. PS willen binnen drie maanden weten welke resultaten zijn bereikt. Op 23 april a.s. beslist de gemeenteraad van Amersfoort over de renovatie van het Bosbad.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl