Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN

VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING donderdag 10 april 2003

Ontmoeting minister Vanderpoorten met de Nederlandse minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven

Deze week ontmoette minister Vanderpoorten haar Nederlandse collega, Maria van der Hoeven. Het gesprek vond plaats in een zeer goede en coöperatieve sfeer. Ze bespraken een aantal punten.


1. Verdrag accreditatie hoger onderwijs

Beide ministers hebben principieel beslist om op korte termijn een verdrag te sluiten over het gezamenlijk instellen van een accreditatieorganisatie voor het hoger onderwijs in Vlaanderen en Nederland. Er is hierbij beslist dat het zal gaan om een organisatie met een eigen rechtspersoonlijkheid en zetel in Den Haag. Voor de verdeling van de financiering en de mandaten in de organen van de organisatie zal een 60/40 verdeelsleutel worden gebruikt. Deze verdeelsleutel staat in verhouding tot het aantal te accrediteren opleidingen in respectievelijk Nederland en Vlaanderen.


2. Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland

Minister Vanderpoorten vroeg haar collega of een meer structurele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland met betrekking tot de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (SNOB) mogelijk zou zijn. Haar Nederlandse collega staat positief tegenover een Vlaams-Nederlandse samenwerking voor een structurele ondersteuning van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland voor Nederlandstalige emigranten. Beide ministers besloten om hiertoe in een ad hoc werkgroep de voorbereidingen te treffen. Meer concreet zal de mogelijke bestuurlijke en budgettaire betrokkenheid van Vlaanderen moeten worden nagegaan.

Verder kwamen ook nog de volgende onderwerpen aan bod: de 'Berlijn-conferentie' in het kader van het Bolognaproces in het hoger onderwijs, het vak Nederlands aan de Duitse universiteiten, het vak Russisch aan de Vlaamse en Nederlandse universiteiten en de mogelijkheid om samen een conferentie te organiseren rond een voor beiden belangrijk thema (als mogelijke eerste thema's werden de lerarenopleiding en de uitval in het onderwijs vooropgesteld).

De twee eerste aandachtspunten zullen op 26 mei bij een volgende ontmoeting tussen de ministers in de marge van de vergadering van het comité van ministers van de Nederlandse Taalunie verder worden besproken.

info : Jo De Ro, woordvoerder van
minister Vanderpoorten - gsm (0475) 98 33 73 tel. (02)553 99 23 - fax. (02) 553 99 19 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be