Erasmus Universiteit Rotterdam

7 januari 2003

Lubbers, Pronk en acht Nobelprijswinnaars op Tinbergenweek 2003

Het achttiende lustrum van de Rotterdamse universiteit en de honderdste geboortedag van Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen zijn aanleiding tot een programma rondom de persoon en het erfgoed van Jan Tinbergen. De econoom Tinbergen was veertig jaar verbonden aan de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH), de rechtsvoorganger van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Tinbergenweek, van 7 t/m 11 april 2003, bestaat uit een programma met wetenschappelijke bijeenkomsten, internationaal vermaarde sprekers en acht Nobelprijswinnaars.

Onder de titel 'On the Wealth of Nations, Extending the Tinbergen Heritage' vindt op 10 en 11 april een internationale conferentie plaats waaraan gezaghebbende economen van universiteiten als Yale, Harvard, Wharton, Cambridge, Princeton en Londen deelnemen.

Hoogtepunt van de Tinbergenweek is een bijeenkomst op 10 april met acht Nobelprijswinnaars in de economie: Douglass North, Robert Solow, Lawrence Klein, James Heckman, Robert Merton, Robert Mundell, James Mirrlees en Paul Samuelson. Voorts is een debat gewijd aan de vernieuwing van het economie-onderwijs. Prof.dr. Jan Pronk houdt de publiekslezing 'Tinbergen, inspirator en idealist'. De jaarlijkse Mandevillelezing een initiatief van de universiteit en ondernemers in Rotterdam - wordt op 9 april uitgesproken door dr. Ruud Lubbers, Hoge Commissaris van de Vluchtelingen en alumnus van de NEH.

De jaarlijkse Business Week van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR), van 7 tot en met 10 april, staat eveneens in het teken van het gedachtegoed Jan Tinbergen: 'Development, social and economic interests'. Prominenten uit wetenschap, bedrijfsleven en politiek, onder wie SER-voorzitter H. Wijffels, en twee vertegenwoordigers van organisaties van de Verenigde Naties, WTO-topman S. Paniitchpakdi en de secretaris-generaal van de Unctad R. Ricupero, dragen bij aan deze bij studenten zeer populaire week.

De geschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat terug tot 1913, toen op particulier initiatief de Nederlandsche Handels-Hoogeschool werd opgericht. De naamsverandering in 1939 in Nederlandsche Economische Hogeschool kwam voort uit de wettelijke erkenning en regeling van het economisch onderwijs op academisch niveau. De fusie van de NEH en de Medische Faculteit Rotterdam tot Erasmus Universiteit Rotterdam vond plaats in 1973.

Noot voor de pers
Info: afd. Communicatie, Sandra van Beek,
tel. (010) 408 1216
e-mail: persberichten@daz.eur.nl
Voor actuele informatie over de Tinbergenweek: www.tinbergenweek.org Voor actuele informatie over de Business Week: www.efr.nl

INLINE]