Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Tests ontwikkeld om geheugenverlies te meten


donderdag 10 april 10.00 uur


Promotie Psychologie

Mensen met geheugenverlies zijn zelden al hun oude herinneringen kwijt. Vaak weten patiënten weinig meer uit de tijd van vlak voor het begin van het geheugenverlies, maar zijn oude herinneringen nog wel aanwezig. Bijvoorbeeld in het geval van Alzheimerpatiënten die hun volwassen leven grotendeels vergeten zijn, maar zich nog wel veel van hun kindertijd herinneren. Dit patroon heet de Ribot gradient. De verklaring hiervoor is tot op heden onbekend. Martijn Meeter ontwikkelde verscheidene tests om de gradient te meten, wat tot nu toe onmogelijk was in het Nederlandse taalgebied. Een van de tests bestaat uit nieuwsvragen geselecteerd via internet (zie www.memory.uva.nl). Meeter ontwikkelde tevens computermodellen voor de gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij het geheugen. Deze modellen laten zien dat een proces van geheugenconsolidatie, een langzame transformatie van herinneringen, de Ribot gradient zou kunnen verklaren.

M. Meeter: Long-term memory disorders: measurement and modeling. Promotoren zijn prof. dr. J.M.J. Murre (UM) en prof. dr. J.G.W. Raaijmakers.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.