Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Theo van Doesburg: egocentrisch opportunist of voorvechter van de moderne abstracte kunst?


donderdag 10 april 12.00 uur


Promotie Kunstgeschiedenis

De veelzijdige kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) is vooral bekend geworden als oprichter van het tijdschrift De Stijl en als vriend van Mondriaan. Minder bekend is dat hij ook een rol speelde in de internationale avant-garde. Marguerite Tuijn onderzocht of Van Doesburg hierbij alleen zijn eigen belang in zijn achterhoofd had of een onbaatzuchtig voorvechter van de abstracte kunst was. Tuijn selecteerde briefwisselingen van Van Doesburg met de beeldhouwer Archipenko, de dadaïst Tzara, de filmmaker en schilder Richter en de schilder en vormgever Prampolini. In de correspondentie vond zij bewijzen voor beide opvattingen. Naar aanleiding van de geselecteerde brieven schetst zij een algemeen beeld van de dagelijkse gang van zaken bij de contacten en activiteiten van de avant-garde. Uit zijn brieven blijkt Van Doesburg behalve een kunstenaar die doelbewust werkte aan de kunst van de toekomst, ook een opportunistische tacticus te zijn, die zijn eigen belangen vaak vooropstelde.

Mw. M.I. Tuijn: Mon cher ami ... Lieber Does ... Theo van Doesburg en de praktijk van de internationale avant-garde. Een beschouwing over de avant-garde in de jaren 1916-1930, gevolgd door een becommentarieerde uitgave van de correspondentie tussen Van Doesburg en Alexander Archipenko, Tristan Tzara, Hans Richter en Enrico Prampolini. Promotor is prof. dr. E. van Uitert.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.