Gemeente Laarbeek


Startbijeenkomst visie-ontwikkeling de Heuvel in Lieshout

Lieshout heeft zich in het verleden redelijk evenwichtig weten te ontwikkelen vanuit de Heuvel. Deze driesprong mag met recht als het hart van Lieshout worden gekenschetst en het centrale bordes en de kiosk zijn hiervan min of meer de zichtbare neerslag. De (cultuur)historische, functionele autoriteit van de Heuvel staat echter om een aantal redenen onder druk. In de directe omgeving is een aantal ontwikkelingen gaande die verreikende consequenties kunnen hebben voor het aanzien van dit gebied. Het ontmantelen van het gemeentehuis is één van deze ontwikkelingen.

Om tot een visie op de Heuvel te komen heeft de gemeente een Plan van Aanpak opgesteld. Hierin is een proces omschreven dat eind juni van dit jaar moet leiden tot een door diverse belanghebbenden gedragen wensbeeld. Het proces bestaat uit twee delen: een startbijeenkomst voor alle belangstellenden en drie zogenaamde ateliersessies voor de direct belanghebbenden.

De startbijeenkomst is gepland op donderdag 10 april 2003 om 19.30 uur in de koepelzaal van Brouwershuys Moorees in Lieshout. Iedereen is welkom. Het is de bedoeling om tijdens deze avond in groepen van ongeveer 7 personen dit plein onder de loep te nemen en de sterke en zwakke punten van het gebied, alsmede de kansen te benoemen. Indien u belangstelling heeft voor deelname aan deze bijeenkomst wordt u vriendelijk verzocht u vóór dinsdag 8 april 2003 te melden bij een medewerker van de afdeling VROG van de gemeente, telefoonnummer 0492-469118. Aan de hand van het aantal deelnemers kunnen we het aantal groepen bepalen en anticiperen op het benodigde materiaal. De avond zal worden voorgezeten door wethouder Brugmans. Het ontwerpbureau AKSIS uit 's-Hertogenbosch is aangetrokken voor de procesbegeleiding.

De tijdens de startbijeenkomst opgestelde analyse dient als belangrijke input voor de drie ateliersessies welke in mei en begin juni worden gehouden. Hiervoor wordt een aantal direct belanghebbenden uitgenodigd, waaronder ondernemersvereniging LIMO, Bavaria NV, Rabobank Laarbeek, Heemkundekring 't Hof van Liessent, vertegenwoordigers van de aanwonenden en winkeliers en uiteraard de gemeente. Om tot een definitieve visie op het plein e.o. te komen, is bewust gekozen voor deze sterk interactieve methode. De ateliersessie start met een blanco papier waarbij de belanghebbenden van gedachten wisselen over de daadwerkelijke invulling van het plein en de pleinwanden. Elke getekende lijn of kleur wordt vervolgens over en weer van commentaar voorzien. Men groeit als het ware samen naar een eindproduct toe en er ontstaat - hopelijk - begrip voor de verschillende standpunten. Het voornoemde bureau AKSIS verzorgt tijdens en na elke sessie de creatieve vertaling.

Het is de bedoeling om medio juni een bondige slotevaluatie gereed te hebben welke eind juni aan de commissie ruimtelijke zaken wordt voorgelegd. In de tweede helft van dit jaar hoopt de gemeente uitvoeringsgericht aan het werk te kunnen gaan.