Nederlands Kanker Instituut


Persbericht Opening Radiotherapie 10 april
---


---

Afname van de wachtlijsten voor bestraling kankerpatiënten

10 april: opening nieuwbouw Radiotherapie NKI/AvL

Burgemeester Job Cohen en europarlementariër Wim van Velzen openen op donderdag 10 april, 13.30 uur, de uitbreiding van de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De uitbreiding met drie geavanceerde bestralingstoestellen (lineaire versnellers), waarvan de eerste half april in gebruik wordt genomen, draagt bij aan de afname van de wachtlijsten voor radiotherapie en maakt nieuwe, uiterst complexe behandelingen mogelijk.

Vier jaar geleden presenteerde het ministerie van VWS een landelijk plan voor het wegwerken van de wachtlijsten in de radiotherapie. Daarop werd besloten de capaciteit van de afdeling Radiotherapie van het NKI/AvL uit te breiden met drie geavanceerde bestralingstoestellen. Met deze aanzienlijke uitbreiding tot in totaal negen bestralingstoestellen, levert het NKI/AvL als eerste instituut in Nederland een forse bijdrage aan de verkleining van de wachtlijsten voor radiotherapie. Het eerste nieuwe toestel wordt half april in gebruik genomen. Was de wachttijd twee jaar geleden nog acht à negen weken, mede door de uitbreiding zal de wachttijd al deze zomer zijn afgenomen tot tweeëneenhalf week.

Nieuwe behandelmethoden

Van de drie geavanceerde bestralingstoestellen zullen er twee uitgerust worden met een Cone Beam CT. Er zijn pas drie van deze cone beam lineaire versnellers in de wereld; het apparaat in het NKI/AvL is de eerste in Nederland. Deze versneller is een combinatie van een zogenaamde lineaire elektronenversneller en een CT-scan, waarmee tijdens de bestraling driedimensionale opnames van een patiënt kunnen worden gemaakt. De CT-scan maakt het mogelijk de tumor nauwkeurig te lokaliseren tijdens de bestraling. Hierdoor kunnen zelfs tumoren die bewegen, bijvoorbeeld als gevolg van de ademhaling, zeer gericht worden bestraald. Bovendien kan een effectievere (hogere) bestralingsdosis worden toegediend, zonder dat de kans op aantasting van gezond weefsel toeneemt.

Deze nieuwe bestralingstoestellen maken toepassing mogelijk van efficiëntere behandelingsmethoden, die in het NKI/AvL zijn ontwikkeld. Enkele nieuwe behandelmethodes voor veelvoorkomende tumoren, die mede door subsidies van de Europese Unie en de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF tot stand zijn gekomen, zullen tijdens de opening worden gepresenteerd. Verder zullen burgemeester Job Cohen, de heer Wim van Velzen, prof. dr. Anton Berns, voorzitter van de Raad van Bestuur van het NKI/AvL, en hoofd Radiotherapie prof. dr. Harry Bartelink, aan de hand van een korte videopresentatie over de ontwikkeling van de radiotherapie in het NKI/AvL, de betekenis van de uitbreiding toelichten. Na de openingshandeling is er gelegenheid de cone beam lineaire versneller te bezichtigen.

Opening

De opening van de uitbreiding van de afdeling Radiotherapie vindt plaats op donderdag 10 april van 13.30 tot 15.30 uur in het Piet Borst auditorium in het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.


---

---

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Daniëlle Cardozo, PR & Voorlichting Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, telefoon 020 512 2867 / 06 51 009 489

Datum laatst gewijzigd: Thursday, April 03, 2003