Ministerie van Defensie


---


---

Marine maakt Nieuw-Guinea archieven openbaar

04-04-2003

De Koninklijke Marine maakt de archieven van de Marine Inlichtingendienst (Marid) over de kwestie Nieuw-Guinea openbaar. Vanaf donderdag 10 april valt het gros van de documenten in te zien bij het Nationaal Archief in Den Haag. Volgens deze instantie is het de eerste keer dat een militaire inlichtingendienst zijn archieven (grotendeels) prijsgeeft.

Nederland bestuurde Nieuw-Guinea tot 1 oktober 1962. Op die datum namen de Verenigde Naties het gezag over deze laatste overgebleven kolonie in de Oost over. Een jaar daarvoor had over die kwestie nog oorlog tussen Nederland en Indonesië gedreigd. In 1961 was Jakarta begonnen met militaire infiltraties en de confrontatie begon steeds verder te escaleren. Uiteindelijk deed ons land onder internationale druk dus afstand van Nieuw-Guinea. Op 1 mei 1963 droegen de VN het gebied over aan Indonesië.

Dankzij de Marid blijkt ons land bijzonder goed geïnformeerd te zijn over de (oorlogs)plannen van de Indonesiërs, aldus een woordvoerder van het Nationaal Archief. De inlichtingendienst ronselde infiltranten, ontcijferde berichten en analyseerde nieuwsbronnen. Hij legde dossiers aan van verdachte personen en organisaties en hield ook een waakzaam oog op de rapportages van de Nederlandse journalisten in Nieuw-Guinea. Tussen 1945 en 1963 bouwde de Marid een archief van 35 meter lengte op.

Ter gelegenheid van de overdracht door de marine is er op woensdag 9 april een symposium over het onderwerp in het Nationaal Archief, in aanwezigheid van onder anderen de oud-politici P. de Jong en E. Toxopeus.