Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
maandag 7 april 2003

Verhuizing van Fokker S-14 op donderdag 10 april in de ochtend Vliegtuigtransport van Autotron naar Gilze-Rijen

Eén van de twee vliegtuigen op Autotron, de Fokker S-14 "Mach Trainer", zal aanstaande donderdag 10 april getransporteerd worden naar vliegbasis Gilze-Rijen. Het vliegtuig stond jaren op het buitenterrein van Autotron en is eigendom van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Het toestel zal op Gilze-Rijen door de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht opgeknapt worden zodat er over enkele jaren weer mee gevlogen kan worden.

Het andere toestel, een Thunderstreak, blijft voorlopig nog op Autotron maar zal op termijn ook verhuizen.

Transport
De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verwacht het toestel in zo'n drie dagen te demonteren en te transporteren naar Gilze-Rijen. Vandaag is begonnen met het voorbereidend werk door plaatwerk weg te halen zodat de schroeven die bijvoorbeeld de vleugels verbinden met de romp bereikt kunnen worden. Op woensdagochtend zal het toestel opgetakeld worden en, afhankelijk van de voortgang, direct op een trailer geplaatst worden om verder te demonteren.

1 van de 3
De Fokker S-14 "Mach Trainer" met registratie L-17 die op Autotron staat, is zonder meer een bijzonder vliegtuig te noemen. Het is bijvoorbeeld één van de drie laatst overgebleven exemplaren. Enkel nog in Luchtvaart-ThemaPark Aviodrome in Lelystad en in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg (www.militaireluchtvaartmuseum.nl) zijn nog exemplaren te zien. De Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (www.skhv.nl) is dan ook erg blij met het vliegtuig. Zij beschikten al over onderdelen van het toestel, maar een zogenaamde body ontbrak nog. Nu zij ook hierover de beschikking hebben, kan de restauratie beginnen en kan de stichting toewerken naar hun doel: het luchtwaardig maken van het toestel voor de 100ste verjaardag van de militaire luchtvaart in 2013.

Fokker S-14 "Mach Trainer"
De S-14 was Nederlands eerste straalvliegtuig en 's werelds eerste straaltrainer. In de cockpit zaten instructeur en leerling niet achter, maar naast elkaar. De spanwijdte van het toestel is 12 meter, de lengte 13,3 meter. De maximumsnelheid van het toestel lag op 730 km/u, het plafond op 12.900 meter en het vliegbereik op 965 km. De Nederlandse regering besloot tot aanschaf en levering van 20 exemplaren in de periode 1955-1956. Bijnaam van het toestel was 'Plank', vanwege de rechte vleugel.

Autotron Rosmalen
Autotron Rosmalen is vanaf zaterdag 19 april weer geopend voor publiek. Tot en met 31 augustus is Autotron open in de weekenden, tijdens de Nederlandse schoolvakanties en op feestdagen. In de maanden juni, juli en augustus is het museum dagelijks geopend. Openingsuren zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis voor kinderen tot en met 3 jaar, vanaf 4 jaar bedraagt de toegang EUR 6,00. Naast het automuseum AutoDome zijn er voor kinderen een aantal speeltoestellen en de Oldtimerbaan voor het hele gezin. Voor de snelheidsfreaks is er de kartbaan (niet gratis). Autotron is makkelijk te vinden aan de A50 's-Hertogenbosch-Nijmegen door de ANWB-borden te volgen.