Gemeente Amsterdam

Zien met je ogen dicht? Een voorstelling voor de zintuigen 8 april 2003 - Johanneke Helmers
'Eerst zien, dan geloven', ofwel 'Seeing is believing' is ook het motto van een grensverleggende en zinnenprikkelende dansvoorstelling van Dragon Productions, die op 10 april in het Amsterdamse Cosmic Theater in première gaat.

Een mens wordt in de regel geboren met vijf zintuigen. Alle vijf hebben die zintuigen - gezichtsvermogen, gehoor, reuk, smaak en tastzin - een geheel eigen functie bij het ervaren van de wereld om je heen.
Ze zijn in die zin dan ook alle vijf even belangrijk; tenminste, dat zouden ze moeten zijn... Maar de praktijk van alledag leert dikwijls anders: we leven in een 'kijkcultuur', waarbij het primaat duidelijk op de visuele waarneming ligt. De overige zintuigen spelen een ondergeschikte of meer diffuser rol. Als men iets niet eerst 'gezien' heeft, bestáát het voor de meeste mensen eigenlijk niet. 'Eerst zien, dan geloven' is - bewust of onbewust - het credo van veel 21ste-eeuwse, Westerse mensen...

Danseres en choreografe Maggie Boogaart, violiste en componiste Lisa Gutkin, acteur Stipo Jelec en blinde cabarettier Vincent Bijlo maken deze bijzondere voorstelling voor een publiek van zowel goedziende als slechtziende of blinde mensen, vanuit de filosofie dat er méér is dan we met het blote oog kunnen waarnemen... Op bepaalde momenten in de voorstelling gaat zelfs het licht uit en is het publiek volledig aangewezen op andere vormen van waarnemen dan het zien...

'Seeing is believing' biedt iedereen - gehandicapt of niet - dezelfde kansen en mogelijkheden om te genieten van wat er op het podium gebeurt.

'Seeing is believing' kan voor veel mensen een geestelijke en lichamelijke 'eye-opener' zijn.
Het project past dan ook volledig in de doelstellingen van het Europees Jaar van mensen met een handicap: positieve beeldvorming, maatschappelijke integratie en participatie van mensen met een beperking.
Het Nationaal Comité, dat aan dit Europees Jaar gestalte moet geven, is ervan overtuigd dat 'Seeing is believing' een belangrijke bijdrage kan leveren aan de integratie van een grote groep mensen met een beperking en aan de bevordering van een andere houding en mentaliteit van 'gezonde' mensen jegens mensen met een handicap.

Wanneer je je niet blind staart op wat je ziet, kún je mogelijk een dansvoorstelling intenser beleven.

'Seeing is Believing': Een zinnenprikkelende, grensverleggende ervaring met moderne dans, live muziek, spel en teksten die lichaam en geest in beweging zetten...

9-11 april 2003 aanvang 20.30 uur.
Cosmic Theater, Nes 75, Amsterdam
Reserveringen: 020- 626 68 66

© Gemeente Amsterdam