CBS

Productie industrie iets lager

De Nederlandse industrie heeft in februari van dit jaar 1,6 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand van vorig jaar. De jaar-op-jaardaling van de productie vlakt echter af. In december 2002 en januari 2003 lag de productie nog respectievelijk 6,8 en 2,4 procent lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Alleen de textiel en de chemie produceren meer
Na drie maanden met een lagere productie heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie in februari meer geproduceerd dan een jaar eerder. In de aardolie-, chemische en rubberindustrie is de productie al voor de vijftiende opeenvolgende maand hoger dan een jaar eerder. Door investeringen is de productiecapaciteit in deze branche vorig jaar beduidend toegenomen. In de metaalindustrie, de papier- en grafische industrie en de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie is daarentegen sprake van een aanhoudende lagere productie. De papier- en grafische industrie produceert inmiddels al drieëntwintig maanden op rij minder dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.

Productie stijgt van januari op februari
In februari 2003 is de productie, na correctie voor seizoeninvloeden, met 2,8 procent gestegen ten opzichte van januari. Deze stijging is iets groter dan in januari. Toen bedroeg de toename ten opzichte van de maand ervoor 0,5 procent. Voor het bepalen van omslagen van een trend kan het beste worden gekeken naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Het is nog te vroeg om te spreken van een omslag. Gedurende 2002 wisselden stijgingen en dalingen van de seizoengecorrigeerde productie elkaar namelijk om de één à twee maanden af.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-068
10 april 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht