Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 10 april 2003

Juristenvereniging Pro Vita vreest druk op gehandicapten en hun ouders

Zaak Kelly vraagt om opname handicap in artikel 1 Grondwet

AMSTERDAM Neem de categorie handicap uitdrukkelijk op in het non-dicriminatieartikel van de Grondwet. Die oproep doet de Juristenvereniging Pro Vita in reactie op het arrest van het Gerechtshof Den Haag in de zaak van het gehandicapte kind Kelly.

Het Hof kende een eis tot schadevergoeding toe, omdat het Leids Universitair Medisch Centrum had nagelaten prenataal onderzoek te verrichten. De moeder, die om onderzoek vroeg, had tegen de verloskundige gezegd dat in haar familie erfelijke afwijkingen voorkwamen. Hadden de ouders geweten dat hun ongeboren kind gehandicapt was, dan zouden zij gekozen hebben voor abortus provocatus.

Nieuw in het arrest is, dat het Hof aan het kind een zelfstandig recht toekent om smartengeld te eisen. In het geval van Kelly komt dit neer op schadevergoeding, omdat zij gehandicapt geboren is.

De Juristenvereniging Pro Vita is bang voor de maatschappelijke gevolgen van honorering van deze claims. Deze kan de druk op mensen met een handicap en hun ouders vergroten: waarom hebben zij hun kind toch geboren laten worden?

De juristen pleiten voor wettelijke maatregelen. In navolging van Frankrijk zou aanvullende wetgeving dit soort claims moeten uitsluiten. Daarnaast zou de non-discriminatiebepaling in de Grondwet moeten worden aangevuld met de categorie handicap . Vooral nu 2003 is uitgeroepen tot Europees Jaar van mensen met een handicap zou dit volgens de juristenvereniging een positief signaal zijn om gehandicapt leven niet als minder levenswaardig te beschouwen.

De in 1983 opgerichte Juristenvereniging Pro Vita is een algemene organisatie, die opkomt voor de rechtsbescherming van het menselijk individu. De vereniging telt rond de tweehonderd juristen.

Juristenvereniging Pro Vita