FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 09 / 04 / 2003

Tijdelijke maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza in België nieuwe maatregelen : update 10

Teneinde naar de toekomst toe problemen in verband met het dierenwelzijn in de bufferzone (dit is het Noordoostelijk gedeelte van de provincie Limburg) te beperken heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een aantal preventieve maatregelen getroffen. Het betreft voornamelijk mogelijkheden tot afvoer van bepaalde dieren en producten uit de bufferzone. Voor bepaalde producten uit Nederland worden strengere maatregelen genomen.

Het ministerieel besluit van 26 maart 2003 houdende tijdelijke maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza wordt in die zin aangepast. De betrokken sectoren worden van deze nieuwe maatregelen en voorwaarden op de hoogte gebracht evenals de bevoegde plaatselijke overheden (Gouverneur, Burgemeesters).

Vanaf 10 april 2003 worden in de bufferzone volgende bewegingen toegelaten onder de door het Voedselagentschap vastgestelde voorwaarden (zie website www.favv.be) :

. Het rechtstreekse vervoer van slachtpluimvee vanaf een pluimveebedrijf gelegen in de bufferzone naar een slachthuis gelegen in of buiten de bufferzone ;

. De afvoer van consumptie-eieren vanaf pluimveebedrijven, pakstations en soortgelijke inrichtingen, gelegen in de bufferzone ;

. De afvoer naar slachthuizen van tweehoevigen en paarden vanaf gemengde bedrijven in de bufferzone waar ook pluimvee wordt gehouden.

Daarentegen is het voortaan op het ganse grondgebied verboden om materiaal, dat in Nederland in contact zou kunnen geweest zijn met landbouwhuisdieren of met eieren, binnen te brengen op plaatsen in België waar landbouwhuisdieren worden gehouden. Ook voor dierenvoeder worden de regels aangescherpt.

Alle andere maatregelen blijven ongewijzigd van toepassing.