De Unie


RABObank: Schoorvoetend CAO-overleg

10 april 2003 - De Unie heeft gisteren met de andere vakorganisaties voor de tweede maal met uw directie overlegd over de Rabobank-CAO 2003-2004. Zoals de vorige keer gemeld, ging het eerste overleg zeer moeizaam van start. De vaart kwam er gisteren een heel klein beetje in, het moet echter nog maar blijken of het in de juiste richting is. De eigen pensioenpremiebijdrage van de medewerker is een nieuw obstakel in de onderhandelingen.

Op 26 maart jl. hebben De Unie en de andere vakorganisaties de directie schriftelijk laten weten dat de eventuele invoering van een nieuw beoordelingsbeleid per 1 januari 2004 en een nieuw beloningsgebouw per mogelijk 1 juli 2005 niet verantwoord is. De ervaringen van het proefjaar 2003 kunnen onvoldoende worden meegenomen en de kloof tussen de "beloningsbeleid"-voorstellen en hetgeen in het belang is van de leden, de Rabobank-medewerkers, lijkt volgens De Unie op dit moment onoverbrugbaar. "Er moet meer tijd worden uitgetrokken om een zorgvuldige en verantwoorde implementatie en exploitatie te waarborgen."
Gisteren is door de directie op dit punt een duidelijke stap voorwaarts gezet. Zij accepteert dat de implementatie van het nieuwe systeem (een jaar) wordt uitgesteld. Wel wil zij graag nu reeds enige inhoudelijke afspraken maken. Daartoe zijn voorstellen gedaan om de door De Unie gesignaleerde kloof te kunnen overbruggen en volgens de directie recht te kunnen doen aan het uitgangspunt dat het eventuele nieuwe beoordelings- en beloningssysteem voor de medewerkers uitdagend en aantrekkelijk zou moeten zijn.
Het is nog maar de vraag of de (hernieuwde) voorstellen voldoende zijn. Deskundigen van de vakorganisaties (en een werkgroep uit het landelijk bedrijfsgroepbestuur van De Unie) beraden zich hierover. Daar is tijd voor nodig, en daarom is het volgende overleg niet al op de geplande datum van 22 april, maar op 13 mei a.s.

Die extra tijd is ook nodig voor een ander, zeer moeilijk, onderwerp: pensioen.
Dit onderwerp is gisteren toegelicht door de heer Heemskerk, voorzitter van de Raad van Bestuur. De stijgende kosten van de pensioenregelingen in de toekomst kunnen volgens hem niet volledig voor rekening van de Rabobank blijven komen. De winst van de bank staat onder druk, de arbeidskosten per medewerker stijgen fors (met name vanwege pensioenlasten) en zijn volgens de bank sowieso al hoger dan de "externe" markt, bijna alle werknemers in ons land (92 %) betalen een eigen bijdrage, de benodigde pensioenpremie stijgt sterk vanwege diverse redenen waaronder een lagere beleggingsopbrengst (Rabobank heeft de afgelopen periode een extra dotatie in het fonds gedaan van vele honderden miljoenen euro's) en de stijging zou volgens de heer Heemskerk structureel zijn, onder meer doordat we langer leven.
De medewerkers moeten volgens hem een eigen bijdrage gaan betalen in de pensioenpremie. Een wijziging (versobering) van de pensioenregelingen is dan niet noodzakelijk.
De Unie is absoluut nog niet overtuigd van de noodzaak tot premiebetaling door de medewerkers. Welke zijn de cijfers/omstandigheden van de afgelopen 10 jaren, welke (structurele) verwachtingen zijn er voor de komende 10 jaren? In hoeverre laat de Rabobank zich meeslepen door de hype die er op dit moment lijkt te zijn: Is het (Nederlandse) pensioenstelsel nog betaalbaar?

Tot slot is gisteren kort gesproken over het Sociaal Statuut, het Addendum en de faciliteiten. De directie heeft verklaard dat haar concrete voorstellen slechts technische zijn, zoals: ook toepassen bij niet-adviesplichtige omstandigheden; uitvoering van het afspiegelingsbeginsel conform de wet; uniforme regeling standplaatswijziging.

Wordt vervolgd op 13 mei a.s. Het helpt als uw nu nog ongeorganiseerde collega zich aanmeldt als lid. Uw stem via De Unie wordt dan nog krachtiger!

Wim ter Welle
bestuurder De Unie


* Intropagina RABO Groep

donderdag, 10 april 2003