Katholieke Universiteit Nijmegen

Derde publicatie over anammox bacterie in Nature Vondst bacterie zet mondiale stikstofkringloop op zijn kop Voor het eerst zijn anammox bacteriën in een natuurlijk ecosysteem aangetroffen. Biologen en oceanografen uit verschillende landen zijn al jaren op zoek naar deze bacterie, die stikstof kan afbreken onder zuurstofloze omstandigheden. De ontdekking is gedaan door onderzoekers van de TU Delft, het NIOZ en het Max Planck Instituut voor Marine Microbiologie (Bremen, Duitsland) in samenwerking met de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). De vondst van deze nieuwe anammox soort `Scalindua sorokinii' heeft grote gevolgen voor het inzicht in de stikstof- en koolstofkringloop in oceanen. En ook de mondiale stikstofmodellen zullen moeten worden aangepast. Het heeft zelfs implicaties voor de milieumodellen waarmee beleidsmakers momenteel rekenen. De ontdekking is donderdag 10 april 2003 gepubliceerd in het tijdschrift `Nature'.

De ontdekking van de nieuwe anammox bacterie vond plaats tijdens een expeditie in de Zwarte Zee. In het artikel in Nature tonen de onderzoekers aan dat deze bacterie voorkomt in het zuurstofloze deel van de Zwarte Zee op een diepte van 90 meter. Het aantal anammox bacteriën en hun activiteit zijn zo groot dat alle ammonium dat uit de diepere zee en zeebodem omhoog komt, wordt omgezet in stikstofgas. Dit ammonium is afkomstig van de afbraak van afgestorven planten- en dierenresten. Het gaat naar om schatting 300.000 ton stikstofgas per jaar vanuit de Zwarte Zee.

Stikstof verloren voor het ecosysteem
Het stikstofgas dat de bacterie produceert gaat voor het ecosysteem verloren. Algen, de grootste stikstofconsumenten in de zee en belangrijke voedselbron voor dierlijke zeebewoners, kunnen stikstof namelijk slechts moeizaam in gasvorm opnemen. Algen gebruiken koolstofdioxide en opgeloste stikstofverbindingen voor hun groei. Dat betekent ook dat er minder CO2-gas wordt omgezet dan voorheen werd verondersteld.

Mondiale kringloop gekoppeld aan oceaan
De oceaankringloop heeft grote gevolgen voor de kringloop op aarde: de mondiale kringloop is namelijk voor zo'n 75 procent afhankelijk van wat er gebeurt in de oceanen. Het stikstofgas en de koolstofdioxide uit de zee verdwijnen naar de atmosfeer. Tot nog toe werd gedacht dat de verschillende kringlopen van de oceaan volledig in kaart zijn gebracht. Aangenomen werd dat stikstofverlies in de oceaan uitsluitend plaatsvindt door denitrificatie, de omzetting van nitraat naar stikstofgas. De vondst van de anammox bacterie veegt dit idee van tafel. Op grond van deze vinding lijkt het zelfs waarschijnlijk dat het grootste deel van het stikstofgas in onze atmosfeer afkomstig is van de activiteit van anammox bacteriën in de oceanen. Dat betekent ook dat een belangrijk proces en mogelijk grote hoeveelheden stikstof niet worden meegenomen in de verschillende kringloopmodellen en milieumodellen waarmee beleidsmakers momenteel rekenen.

Verder onderzoek
Ook deze nieuwe anammox soort Scalindua sorokonii bevat de unieke laddermoleculen die recent werden ontdekt in de organellen van de anammoxbacteriën in waterzuiveringsinstallaties (Damste et al Nature 17 oct 2002). De combinatie van laddermoleculen en het special bacterie-organel zorgt ervoor dat de bacterie stikstof kan afbreken onder zuurstofloze omstandigheden. Het anammox-proces wordt gezien als een veelbelovend en duurzaam alternatief voor de bestaande methodes voor stikstofverwijdering uit afvalwater. Hoe het proces precies plaatsvindt, wordt momenteel onderzocht door microbiologen van de KU Nijmegen in samenwerking met de TU Delft. Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door NWO, STW en STOWA.
Verder zijn de KUN en de Universiteit van Wenen bezig met het in kaartbrengen van het genoom van een anammox bacterie. Dit vindt plaats in samenwerking met het Franse Instituut Genescope. De resultaten worden volgend jaar verwacht.

Anaerobic ammonium oxidation by anammox bacteria in the Black Sea' Nature 427, Marcel Kuypers, Olav Sliekers, Gaute Lavik, Markus Schmid, Bo Baker Jorgensen J. Gijs Kuenen, Jaap Sinninghe Damste, Marc Strous, en Mike S.M. Jetten

Prof. dr. ir. Mike Jetten is hoogleraar ecologische microbiologie aan de KU Nijmegen en bijzonder hoogleraar microbiologie aan de TU Delft. 10-4-2003


* Artikel

* anammox-proces