Gemeente Dinkelland

Datum plaatsing: 10 april 2003
AFDELING BURGERZAKEN VERHUISD
Zoals aangekondigd is de afdeling Burgerzaken per 1 april jl. van Ootmarsum verhuisd naar het gemeentehuis te Denekamp. Tijdens de kantooruren en op donderdagavond van 16.30 tot 18.30 staan de medewerkers van Burgerzaken graag tot uw dienst.

De gemeenteraad heeft op 27 maart jl. besloten, dat er een steunpunt Burgerzaken in Ootmarsum komt. De voorbereidingen om tot de inrichting van dit steunpunt te komen zijn volop gaande.
Zodra meer daarover bekend is zullen wij u via deze voorlichtingspagina informeren.

INTRODUCTIEBIJEENKOMST NIEUWE MEDEWERKERS
Op 3 april jl. heeft het gemeentebestuur en het ambtelijk management de nieuwe medewerkers in het gemeentehuis van Dinkelland welkom geheten in een introductiebijeenkomst.
Sedert de herindelingsdatum waren 50 vacatures ontstaan, waarvan er inmiddels 41 zijn ingevuld. Nog niet alle personen zijn in functie. Op onderstaande foto ziet u de nieuwe medewerkers.

GEMEENTEHUIS GESLOTEN
Het gemeentehuis te Denekamp en de werklocaties Ootmarsum, Weerselo en de werklocatie Ootmarsumsesstraat 4A te Denekamp zijn

op vrijdag 18 april ( goede vrijdag) en maandag 21 april (tweede paasdag) de gehele dag gesloten.

De sluiting geldt ook voor de gemeentewerven in Denekamp, Ootmarsum en Weerselo.
Er is dan ook geen telefonische bereikbaarheid

Snoeien beplanting langs openbare wegen en voetpaden

Steeds vaker wordt door medewerkers van de afdeling Beheer en Onderhoud geconstateerd dat beplanting, welke op particuliere percelen aanwezig is, overhangt op gemeentelijke wegen en voetpaden. Daarmee wordt hinder veroorzaakt aan gebruikers van de aangrenzende weg en het aangrenzende voetpad. Wij maken u erop attent dat het overhangen van beplanting op wegen en voetpaden in strijd is met de bepalingen aangaande burenrecht, zoals opgenomen in titel 4 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.

Op grond van artikel 44 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek willen wij u er langs deze weg op wijzen dat beplanting langs openbare wegen en voetpaden geen belemmering mag veroorzaken voor de gebruikers hiervan. De gemeente Dinkelland zal in de toekomst middels een brief overtreders van het genoemde artikel verzoeken de overhangende beplanting te verwijderen. Mocht binnen een termijn van 2 weken aan dit verzoek niet tegemoet zijn gekomen, dan zien wij ons genoodzaakt om de overhangende beplanting van gemeentewege te verwijderen, zulks op grond van voornoemd artikel.

AANLEVEREN SNOEI- EN HOUTAFVAL PARTICULIEREN

Een belangrijk onderdeel van de paasgebruiken in onze streek is het paasvuur.
Rond deze tijd worden in dorpen en buurtschappen van de gemeente Dinkelland de paasvuren weer voorbereid.
Hiervoor mag alleen takhout / onbehandeld houtafval gebruikt worden. Dit wordt nog eens benadrukt, omdat het steeds weer voorkomt dat ander materiaal bij de paasvuren wordt gegooid, zoals boomwortels, autobanden, geverfd- behandeld houtafval kunststoffen en bladafval.

Dorp Denekamp
Het paasvuur in dorp Denekamp is op 't Goor achter het V.T.O- gebouw. Gelegenheid voor het "aanleveren" van particulier snoei- en ander houtafval is:

zaterdag 12 april van 9.30 uur tot 18.00 uur en maandag 14 april tot en met vrijdag 18 april van 9.30 u tot 19.00 uur en
op paaszaterdag 19 april van 9.30 uur tot 12.00 uur.

Om te voorkomen dat er rommel wordt afgeladen, is hierbij toezicht aanwezig.
Met nadruk wordt er op gewezen dat geen bedrijfsmatig snoeihout wordt geaccepteerd.

Het Milieu Ontmoetings Programma.

Een oproep voor alle bedrijven, instellingen, verenigingen of personen in onze gemeente die zich inzetten voor de zorg voor natuur en milieu in onze leefomgeving.

In het kader van milieuvoorlichting en milieu-educatie wordt een project georganiseerd voor leerlingen van de basisscholen in onze gemeente.
Het Milieu Ontmoetings Programma kortweg het MOP genoemd is een project in het kader van

Samen kunnen we heel veel doen voor een beter leefmilieu

Onze gemeente hecht grote waarde aan het onder de aandacht brengen van de zorg voor natuur en milieu in onze eigen leefomgeving. Het Milieu Ontmoetings Programma leent zich daar bij uitstek voor en ons gemeentebestuur heeft ingestemd met het organiseren van het project. Het Milieu Ontmoetings Programma biedt namelijk de mogelijkheid om in de praktijk - en niet alleen uit de boeken - kennis te maken met de zorg voor ons natuur- en leefmilieu.
Voor kinderen is immers een goed voorbeeld de beste leermeester.

In de voorbereiding naar het project worden bedrijven, instellingen, verenigingen of personen die beroepshalve of uit interesse met natuur en milieu benaderd met de vraag of zij met schoolklassen een praktijk- en ervaringsproject willen gaan uitvoeren.
Deze bedrijven of instellingen noemen we tijdens het project schakels. Deze verschillende schakels zullen tijdens de projectperiode hun deuren open zetten voor de schoolklassen om hun in de praktijk te tonen hoe zij vanuit hun eigen omstandigheden werken aan een beter leefmilieu. Het project wordt gehouden in de periode 22 september tot en met 3 oktober 2003.

Alle basisscholen in onze gemeente doen mee aan het project.

De verschillende schakels bieden een heel divers beeld van wat er in de milieuzorg allemaal mogelijk is, maar de achterliggende boodschap is dezelfde namelijk:

Samen kunnen wij heel veel doen voor een beter leefmilieu

Bedrijven die aan het project deelnemen zullen ook zelf positieve effecten ondervinden van hun deelname aan het project. Zij presenteren zich op een positieve manier richting leerlingen en leerkrachten maar ook naar ouders en de overige inwoners van de gemeente vanwege de grote publiciteit die aan het project zal worden gegeven.

Het Milieu Ontmoetings Programma versterkt de verstandhouding tussen burgers en bedrijven in de zorg en aandacht voor een beter leefmilieu.

Met andere woorden: "Samen kunnen we heel veel doen voor een beter leefmilieu"

Deze oproep is bestemd voor alle bedrijven die nog niet zijn benaderd en die ook mee willen doen. Zij kunnen contact opnemen met Gea Nijmanting, afdeling Bouwen en Milieu, telefoon: 854243.

Dit grote toeristische evenement kunt u van 12 april tot en met 19 oktober 2003 bezoeken.

In de gemeente Losser kunt u een tocht maken langs de 12 Losserse parels. Als u in Losser begint met uw bezoek aan de Laga 2003 is de eerste parel Steenfabriek de Werklust. Hier kunt u zien hoe de beroemde Ossestenen vroeger werden gemaakt en hier is tevens het officiële informatiecentrum ingericht. Daar treft u ook het paviljoen aan waar de 15 Twentse gemeenten dus ook de gemeente Dinkelland zich zullen presenteren. De Staringgroeve heeft een opknapbeurt gehad en geeft een goed beeld van de historie van miljoenen jaren geleden. Via de oeroude zandverstuivingen, het vogelrijke watergebied de Oelemars en het franciscanerklooster Bardel, dat speciaal voor de Laga haar kloostertuin heeft opengesteld, bereikt u het eeuwenoude Erve Kraesgenberg. Dit is een boerderijengroep van bijna 500 jaar oud en is het middelpunt van het culturele centrum van de Laga in Losser. Op dit terrein bevindt zich ook het Openluchttheater Brilmansdennen, hier kunt u genieten van theater en muziek.

Van Losser gaat u naar Overdinkel. Hier kunt u een bezoek brengen aan het smokkelmuseum, dat een beeld geeft van de geschiedenis in het grensgebied. In Overdinkel kunt u ook een wandeling maken in het rustieke Kerkebos.

Als laatste brengt u een bezoek aan het evenemententerrein in Gronau. In Gronau is een Klein-Venetië ontstaan, doordat de Dinkel op verschillende plaatsen is verlegd. Er is een 18 meter hoge piramide gebouwd, wanneer u hier bovenop staat heeft u een schitterend uitzicht over het kleurrijke terrein. U kunt hier diverse bloemententoonstellingen en speciale thematuinen zien of de bomentuin bezoeken. Vanzelfsprekend kunt u het bezoek aan de Laga 2003 ook beginnen in Gronau.

Kinderen en jongeren kunnen op vele plaatsen terecht. De kinderen worden piraat of Robin Hood, of luisteren naar spookjes van Grimm in het sprookjesbos. In Losser is er de Dinkieweide, hier kunnen ze zich uitleven in het beschilderen van totempalen op lekker ravotten. Voor de jongeren is er in Gronau de skatebaan en het Rock'nPopmuseum.

Losser en Gronau hebben samen de beschikking over 900 fietsen, waarvan u gratis gebruik kunt maken om de 16 kilometer lange fietstocht langs alle parels in Losser en het evenemententerrein in Gronau te maken. Er rijden ook bussen tussen Losser en Gronau.