GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 april 2003 11:20 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Snelheid geboden bij uitkering extraatje minima

(10 april 2003)

Kamervraag

GroenLinks wil dat het extraatje voor langdurige minima snel wordt uitgekeerd. Ineke van Gent vraagt hierover opheldering aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit onderzoek van FNV en CNV blijkt namelijk dat 85% van de rechthebbenden deze eenmalige uitkering, ook wel 'lang-laag-regeling' genoemd, nog niet hebben ontvangen. Dit in tegenstelling tot wat Rutte vorige week heeft gezegd tijdens een Kamerdebat over de uitvoering van deze afspraak uit het Najaarsakkoord.

Uit het onderzoek van FNV en CNV blijkt dat maar 15% van de gemeenten uitvoering heeft gegeven aan deze regeling die in het Najaarsakkoord is overeengekomen. Veel gemeenten weten namelijk niet hoe zij deze regeling moeten uitvoeren. Hierdoor wacht driekwart van het aantal gemeenten op nadere instructies van de staatssecretaris, alvorens over te gaan tot het uitkeren van het extraatje.

GroenLinks roept Rutte op zijn verantwoordelijkheid te nemen en per ommegaande heldere en eenduidige criteria aan de gemeenten voor te leggen. GroenLinks wil dat langdurige minima uiterlijk in mei van dit jaar de eenmalige uitkering hebben ontvangen.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dhr. Rutte, ingediend 10 april 2003, over de eenmalige uitkering aan langdurig uitkeringsgerechtigden.

1. Klopt het dat u gisteren een brief heeft ontvangen van FNV en CNV over problemen met de uitvoering van de regeling voor eenmalige uitkeringen aan langdurige minima (*)? 2. Is het correct dat pas 15% van de gemeenten uitvoering heeft gegeven aan deze regeling, en dat maar liefst driekwart van alle gemeenten op nadere instructies van u wacht? 3. Waarom heeft u tijdens het overleg met de Kamer op 3 april jl. niet gemeld dat de uitvoering van de in het Najaarsakkoord overeengekomen regeling voor langdurige minima in de praktijk zo slecht wordt uitgevoerd, namelijk dat slechts vijftien procent van de rechthebbenden deze uitkering heeft ontvangen? 4. Wat is uw oordeel over het feit dat veel gemeenten niet precies weten hoe zij de regeling dienen uit te voeren? Hoe ziet u uw eigen verantwoordelijkheid in deze? 5. Wat vindt u ervan dat de uitkering van het 'extraatje' aan langdurige minima deze mensen niet bereikt? 6. Hoe gaat u ervoor zorgen dat de langdurige minima uiterlijk in mei van dit jaar de eenmalig uitkering hebben ontvangen waarop zij recht hebben? 7. Bent u bereid om per ommegaande heldere en eenduidige criteria aan de gemeenten voor de leggen, opdat zij de 'lang-laag'-regeling kunnen uitvoeren? Zo nee, waarom niet? 8. Bent u het met GroenLinks eens dat het criterium 'arbeidsmarktperspectief' onhelder en onwerkbaar is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid dit criterium met het oog op een snelle en efficiënte uitvoering te laten vervallen?


* Trouw, 10 april 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -