Gemeente Emmen


---

Bestuurders Emmen op de hoogte gedwongen opnames, 10 april 2002

Gedwongen opnames psychiatrische patiënten
Bestuurders in Emmen altijd op hoogte van gedwongen opnames

In de gemeente Emmen is er in geen geval sprake van blanco getekende formulieren bij gedwongen opnames van psychiatrische patiënten. Dit in tegenstelling tot hetgeen in een artikel in het Dagblad van het Noorden van 4 april j.l. wordt geschreven over een falende overheid bij gedwongen opnames.

Bij een spoedopname moet de burgemeester officieel toestemming geven op basis van een geneeskundige verklaring van een arts. In het artikel wordt echter gesteld dat deze daar in werkelijkheid vaak helemaal niet aan te pas komt. In grote steden zou gebruik gemaakt worden van voorgedrukte formulieren waar de handtekening van de burgemeester al op staat. Ook anderen zouden hun wettelijk vastgelegde taken aan anderen overlaten.

In Emmen is de procedure ten aanzien van gedwongen opnames vastgelegd in een protocol. De burgemeester en/of de wethouders lossen elkaar in een piketdienst af en worden altijd opgeroepen wanneer er sprake is van een gedwongen opname. Ook bij nacht en ontij wordt het dienstdoende collegelid uit bed gebeld en laat deze zich informeren over de situatie, alvorens een machtiging tot gedwongen opname te tekenen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen