Ingezonden persbericht


Verklaring van Pax Christi Nederland bij de val van Bagdad

1O APRIL 2003

Pax Christi is verheugd dat het repressieve bewind van Saddam Hussein is beëindigd. Pax Christi hoopt vurig dat binnenkort alle geweld in Irak tot het verleden behoort. Nu de oorlog bijna is gewonnen wacht de grootste uitdaging: het winnen van de vrede in Irak en in het Midden Oosten.

Onze gedachten gaan allereerst uit naar alle slachtoffers van deze oorlog. Waar bij velen de vreugde over de val van Saddam Hoessein overheerst, is het uur van bevrijding voor veel mensen die slachtoffers betreuren, leeg en bitter. De afgelopen weken zijn er door schokkend geweld aan verschillende kanten grote aantallen slachtoffers gevallen. De ziekenhuizen zijn overvol zwaar gewonde burgers. Hoeveel doden worden er thans betreurd en zullen er nog vallen?

Pax Christi is nog zeer bezorgd voor de eerstkomende periode. De VS en het Verenigd Koninkrijk zullen prioriteit moeten geven aan de humanitaire nood voor de reeds verzwakte bevolking, aan de veiligheid van burgers, in het bijzonder van minderheden, aan het voorkomen van opduikende anarchie en willekeur en van afrekeningen waarbij zondebokken wellicht gaan boeten voor anderen.

De berechting van verdachten van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid moet, zo stelt Pax Christi, voldoen aan hoge eisen van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en fairheid. In plaats van overwinnaarsrechtspraak pleit Pax Christi voor een hoofdrol voor het Internationaal Strafhof in nauwe samenwerking met een ad hoc tribunaal onder VN auspiciën, in of buiten Irak. De Nederlandse regering zal als gastland van het Internationaal Strafhof hierin een actievere rol moeten spelen.

Het machtsverschil waarmee de oorlog is en wordt gevoerd, heeft het aantal slachtoffers aan geallieerde kant beperkt gehouden. Of dat voor de Irakese gewapende eenheden geldt, valt te betwijfelen. Pax Christi heeft vragen bij de proportionaliteit waarmee aan geallieerde kant het geweld is uitgeoefend. Nader onderzoek en waarheidsvinding is ook hier op zijn plaats.

Voor werkelijk nieuwe verhoudingen, voor de ontwikkeling van een goed bestuur waar de Irakezen zichzelf in herkennen en die een duurzame ontw i k keling in vrede kan garanderen, is nog een lange weg te gaan. De VN dienen tijdens de transitieperiode een sleutelrol te vervullen bij wederopbouw, bestuur en veiligheid van Irak. Brede betrokkenheid van de Irakese bevolking is van meet af aan essentieel.

Pax Christi verwacht niet dat de Amerikanen de VN een sleutelrol zullen geven op gebied van interimbestuur, veiligheid en wederopbouw. Niettemin is het voor het op gang brengen van een proces van herstel van waarheid en recht, van verwerking en verzoening van het leed tussen de verschillende etnische, politieke en religieuze groepen, het in het toekomstige Irak van groot belang dat deze taken niet in handen blijven van een van de gewapende partijen, maar zo sp o edig mogelijk worden overgenomen door de internationale gemeenschap en daartoe uitgeruste internationale organisaties.

Pax Christi vraagt van de Nederlandse regering zich sterk te maken voor genereuze hulp aan de slachtoffers, de politieke verantwoordelijkheid die ons land voor deze oorlog genomen heeft, schept extra verplichtingen. Maar Nederland moet zich ook bezinnen op een herstel van de internationale rechtsorde, die door deze oorlog ernstige schade heeft opgelopen. Voor duurzame vrede in het Midden Oosten dient het Israëlisch Arabisch conflict nu met de grootst mogelijke prioriteit tot een oplossing komen op basis van VN resoluties. Voor een veilig Midden Oosten is de instelling van een zone vrij van massavernietigingswapens een urgente noodzaak. Ons land moet stelling nemen tegen degenen die uit deze slag om Bagdad de overmoedige conclusies trekken, dat de wereld verder met geweld moet worden veranderd.

Elementen voor een EU-strategie inzake Irak, klik:

http://www.passievoorvrede.nl/upload/irak/irakdoc_06_contouren_strategie.doc Contact:
Gied ten Berge
030 2333346
tenberge@paxchristi.nl