Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 10-04-2003 Jaarverslag Politie Flevoland
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Handhaven met gezag, opsporen met resultaat

LELYSTAD De politie streeft naar opsporing met resultaat en dat gaat goed. Het korps heeft meer zaken opgelost, namelijk 22,6% (2001 19,1% en 2000 14,4%). Ook werden de Flevolanders minder vaak slachtoffer van een misdrijf, uitgezonderd in zuidelijk Flevoland. Kans op inbraak uit de woning is vrijwel stabiel. Een positief resultaat, gezien de grote groei van het aantal woningen.

Aangifte en nazorg
Vanaf 2000 doen steeds meer mensen aangifte van delicten, waaronder zedenmisdrijven en bedreiging. Het aantal meldingen van jeugdoverlast is mede dankzij verschillende projecten op dit gebied gedaald van 1.123 tot 886. Vooral in Lelystad en Zeewolde nam het aantal flink af. Het aantal aangiften per 1.000 inwoners van misdrijven op straat, zoals zakkenrollerij, blijft stabiel. Door betere registratie is de schadevergoeding aan slachtoffers aanmerkelijk toegenomen. Bovendien zijn in 2002 meer slachtoffers doorverwezen naar Bureau Slachtofferhulp.

Verkeer
Flevolanders vinden het belangrijk dat de politie niet alleen de openbare orde handhaaft, maar ook de verkeersveiligheid. Zowel de plaatselijke politie als het speciaal opgerichte regionale VerkeershandhavingsTeam besteden aandacht aan deze prioriteit. Het aanrijdingrisico is gedaald van 14,8 per 1.000 inwoners naar 14,6 aanrijdingen. Helaas is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers licht gestegen van 20 in 2001 naar 22 in 2002.

Toekomst
Flevoland heeft extra agenten nodig, met name in Almere. Daarin komt de rijksoverheid het korps nog niet voldoende tegemoet en is er een tekort ontstaan van bijna 12 miljoen euro. Om deze reden heeft Politie Flevoland het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gevraagd om onder financiële toezicht gesteld te worden. Afhankelijk van het nader overleg met BZK beslist de korpsbeheerder of de financiële tekorten van invloed zullen moeten zijn op het nog in te vullen regionale convenant met de Minister van BZK.