LTO Nederland

Natuurlijk Platteland Nederland: Minister Veerman (LNV) verlengt regeling naar zes jaar

Verenigingen voor agrarisch natuurbeheer kunnen verder

Donderdag 10 april 2003 - De verenigingen van natuur- en landschapsbeheer, verenigd in Natuurlijk Platteland Nederland (voorheen In Natura), hebben verheugd gereageerd op de toezegging van demissionair minister Veerman (LNV) om hun activiteiten de komende jaren te blijven ondersteunen. Veerman liet onlangs in een brief aan In Natura weten, dat hij de nu ruim drie jaar werkende regeling hiertoe zal verlengen van vier naar zes jaar.

De toezegging van de minister wordt beschouwd als steun in de rug en een erkenning voor de rol, die de verenigingen spelen als stimulator van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Vast staat nu dat de komende jaren kan worden doorgegaan met weidevogelbeheer en het beheer van slootkanten, al behoeven de pakketten wel aanpassing. De vergoedingen blijven gehandhaafd op het oorspronkelijke niveau van ongeveer 16 euro per hectare per jaar.

Jos Roemaat, lid van het dagelijks bestuur van LTO Nederland en verantwoordelijk voor natuur en landschapsbeheer, is blij met de toezegging: Er was grote onzekerheid ontstaan bij alle betrokkenen. Die is nu weggenomen. We moeten er nu op onze beurt voor zorgen dat de pakketten passen in de Brusselse regels en dat een en ander administratief in orde wordt gemaakt. Het agrarisch natuurbeheer stelt in de praktijk veel meer voor dan menigeen denkt. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en de overheid om daar mee door te gaan en die activiteiten uit te bouwen.

In de brief zegt minister Veerman, dat hij de betekenis en de rol van de verenigingen op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer, waarbij agrariërs en burgers samenwerken, onderschrijft. Ook is hij verheugd over het feit, dat de verenigingen willen meewerken aan de aanpassing van collectieve pakketten aan de Europese regels. Wat Veerman betreft zal hij zich inzetten voor flexibiliteit in beheerscontracten en sturingsmogelijkheden van de verenigingen.

De huidige Regeling Organisatiekosten Samenwerkingsverbanden (ROS), die in 2000 van start ging, strookt wel met de EU-verordening maar de daaraan gekoppelde beheer-regelingen niet. Brussel staat niet toe, dat financiële beloningen voor extra activiteiten in de sfeer van natuur en landschap via een tussenpersoon bij de betrokken boeren terechtkomen. Daarom moeten de pakketten voor beheer waarmee honderden boeren al drie of vier jaar op weg zijn, op korte termijn (vóór 1 september a.s.) worden aangepast.

Natuurlijk Platteland Nederland en LNV gaan dus op korte termijn aan de slag, waarbij het behoud van de flexibiliteit van de regeling en de mogelijkheden om dit beheer zo effectief aan te pakken van wezenlijk belang zijn. De agrarische natuurverenigingen kunnen op dit punt een belangrijke meerwaarde leveren.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)