CNV

CNV-onderzoek: Werknemers hebben tabak van graaiende managers

'Het is duidelijk: graaiende topmanagers hoeven niet op respect van hun werknemers te rekenen', aldus Terpstra. Dat blijkt uit het net afgeronde CNV-onderzoek 'Integriteit op de werkplek'. 'In mijn nieuwjaarstoepspraak stelde ik al dat integere bedrijven ook goed functionerende bedrijven zijn. Die stelling wordt met dit onderzoek bevestigd. Kijk naar het merendeel van de bedrijven waar de laatste tijd hoge bonussen zijn uitgekeerd: dat zijn toch ook meestal bedrijven die moeten reorganiseren of die problemen met de boekhouding en geld hebben?'

Opvallend is dat in bedrijven waar 'de top' zich schuldig maakt aan zelfverrijking, vriendjespolitiek, autoritair en intimiderend gedrag de werknemers ook minder integer én beduidend ontevredener zijn met hun werk en de sfeer in het bedrijf dan in bedrijven waar de werkgever wél integer is. Integriteit is duidelijk geen op zichzelf staand gegeven, want het is ook van invloed op de tevredenheid van werknemers over de omgang met collega's, de relatie met de leidinggevende, werkdruk, het salaris, etc.

'Voor mij wordt hiermee weer eens te meer bewezen dat juist topbestuurders een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld ook. Dat is ook de boodschap die al die topmanagers die de laatste tijd weer torenhoge bonussen hebben opgestreken, zich veel beter moeten beseffen', zegt Terpstra. Niet integer gedrag van werknemers dat het meest voorkomt zijn: hogerop proberen te komen ten koste van collega's, onterecht ziekmelden, (kleine) bedrijfsmiddelen meenemen voor privé-doeleinden en teveel privé-gebruik maken van telefoon, kopieerapparaten ed. Verder is opvallend dat werknemers zichzelf over het algemeen meer integer vinden dan hun directe collega's.

Doel van het CNV-onderzoek is om enerzijds de discussie op de werkvloer over integriteit te stimuleren en anderzijds ertoe bij te dragen dat er in organisaties meer oog komt voor integriteitvraagstukken. Het onderzoek is verricht onder leden van zeven CNV-bonden: de Politievakorganisatie ACP, de ACOM CNV-Bond van militairen, de CNV BedrijvenBond, de CNV Dienstenbond, de Hout- en Bouwbond CNV, de Onderwijsbond CNV en CNV Publieke Zaak. In totaal zijn er 535 vragenlijsten verwerkt.
Het onderzoek is te vinden op www.cnv.nl.

Voor nadere informatie
Marjan Heuving, 030- 291 36 49 / 06 - 517 233 53

10 apr 03 12:00