De Unie


Laatste Nieuws
ABN Amro zet in op afbraak van CAO

Hoofddorp, 10 april 2003 - "ABN AMRO kiest voor versobering van de huidige afspraken en zet in op afbraak van de CAO", dat zegt Unie-bestuurder Daan Leeman als reactie op de CAO-voorstellen van de bank. Leeman vindt de werkgeversvoorstellen niet passen bij de positie van de bank en niet in relatie staan tot de bedrijfsresultaten. "De bank breekt in een keer datgene af wat wij in de afgelopen jaren zorgvuldig hebben opgebouwd."

Zo dreigen de werknemers van ABN Amro onder meer hun premievrije pensioen kwijt te raken. Daarnaast wil ABN Amro de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 65 jaar en de automatische pensioen indexatie afschaffen. "Pas als dit klusje rondom de pensioenregeling geklaard is, 'mogen' de bonden verder praten over de andere verslechterende voorstellen", zegt Leeman.

In het kort komen de voorstellen van ABN Amro op het volgende neer:
* ABN Amro wil slechts 1 procent structurele verhoging per 1 januari 2004 (niet pensioendragend) en 1,25 % eenmalig per 1 augustus 2003.

* bevriezing 14e maand huidige werknemers;
* afschaffing 14e maand voor nieuwe medewerkers;
* winstuitkeringsregeling op termijn afschaffen;
* bevriezing bijdrage ziektekostenverzekering;
* arbeidsvoorwaarden boven schaal 11 buiten de CAO plaatsen.
Leeman geeft aan dat De Unie zelf heel bewust heeft gekozen voor gematigde loonontwikkeling (2,5%). "Onze voorstellen zijn met name gericht op de versterking van de werkzekerheid en herplaatsingmogelijkheden van de medewerkers. Hiermee laten wij zien een realistische vakorganisatie te zijn die oog heeft voor de huidige economische situatie. Natuurlijk willen wij meedenken over het op langere termijn betaalbaar houden van de pensioenen, maar nadrukkelijk niet onder de huidige voorwaarden."

Volgens Leeman schiet ABN Amro zelf duidelijk door en pleegt het een trendbreuk met het verleden. "De bank zet de verhouding onnodig op scherp. Dit leidt enkel tot commotie bij het personeel. Jarenlang wilde ABN Amro juist vooruitstrevend en onderscheidend zijn in haar arbeidsvoorwaardenbeleid. Dat lijkt zich nu tegen ons te keren. De bank gebruikt nu het argument dat hun arbeidsvoorwaarden bovengemiddeld zijn om gemaakte afspraken weer terug te draaien."

De onderhandelingen starten op 15 april 2003. De CAO geldt voor 30.000 medewerkers.

* Intropagina ABN Amro

donderdag, 10 april 2003