FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 10 / 04 / 2003

Nitrofuranen in eipoeder : update nr 3

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen gaat verder met het onderzoek bij de eiproductenfabrikant Belovo in Libramont.

Totnogtoe zijn de ontledingsresultaten van 145 monsters bekend: in 41 monsters hiervan werden nitrofuranen aangetoond (28%), de andere monsters waren negatief.

De resultaten van de overige monsters worden tijdens de volgende dagen verwacht.

In totaal zullen ongeveer 500 monsters moeten ontleed worden van de loten die tot één jaar geleden gefabriceerd werden.

Via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) worden de betrokken landen er van ingelicht worden welke loten nitrofuranen bevatten. De tracering van herkomst en bestemming wordt verder gezet.

Ook aan Belgische bedrijven werden een aantal positieve loten geleverd : het betreft de volgende loten : . A10P-09 (eiwit)
. A10P-08 (eiwit)
. A2-63 (eiwit)
. W1R-38 (eipoeder)
. A2-64 (eiwit)
. W1R-39 (eipoeder)

Deze producten worden enkel aan levensmiddelen- of dierenvoedingsbedrijven en aan de chemische of cosmetische industrie geleverd en niet rechtstreeks aan de consumenten. Deze bedrijven zullen ingelicht worden om de eiproducten in voorraad terug te roepen.

Belovo wordt wel in de mogelijkheid gesteld om onder strikte voorwaarden de fabricage en handel te hervatten. De hervatting van de activiteiten gebeurt in overleg en met de goedkeuring van het voedselagentschap, waarbij er zorg voor gedragen wordt dat aan alle reglementaire eisen voldaan wordt en de veiligheid van de geleverde producten gegarandeerd wordt (afwezigheid van nitrofuranen in de grondstoffen en afgewerkte producten).