FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 10 / 04 / 2003

SITUATIE RINGROT IN BELGISCHE POOTAARDAPPELEN - Aanvullingen op de berichten van 2 en 7 april 2003

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft vorige week bij twee Belgische producenten van pootaardappelen van de variëteit Santana, een besmetting met ringrot (Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus) vastgesteld. Aanvullende onderzoeken hebben ondertussen de besmetting bij twee andere producenten aan het licht gebracht. De aardappelen van de besmette partijen zijn allen genealogisch verwant. De huidige stand van zaken kan als volgt samengevat worden.

. Identificatienummers van de telers waarvoor de sneltesten uitgevoerd op pootaardappelen van de variëteit Santana, positief waren: 27170, 83204, 84133, 27001.

. Identificatienummers van de telers met productie van pootaardappelen van de variëteit Santana die genealogisch verwant zijn met de pootaardappelen van de vorige telers maar waarop nog geen besmetting vastgesteld werd : 88165, 27143.

Pootaardappelen die van de bedrijven van al deze producenten afkomstig zijn - ook van andere variëteiten dan Santana - mogen niet meer uitgeplant worden. De in België aanwezige partijen van deze producenten werden ondertussen geblokkeerd. Zodra de bestemmingen van de uitgevoerde partijen bekend zijn, worden de betrokken landen geïnformeerd.

Ondertussen onderzoekt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen verder de mogelijke besmetting van andere partijen die eventueel met besmet materiaal in contact geweest zijn.

De producenten worden aangeraden alle materiaal dat met Santana pootaardappelen van bovenvermelde producenten in contact geweest is, te ontsmetten. Daarvoor kunnen de erkende ontsmettingsmiddelen op basis van quaternaire ammoniumverbindingen, chloorverbindingen en peroxiden gebruikt worden.