ECOFYS

Ecofys lanceert Europees Klimaatmenu Project

Tijdens een kick-off meeting met deelnemende gemeenten lanceert Ecofys het Europese Klimaatmenu. Het instrument is erop gericht om de effectiviteit van lokaal klimaatbeleid te verbeteren en is gebaseerd op een Nederlandse versie en de succesvolle bevindingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het Klimaatmenu
Tijdens de Rio Conferentie in 1992 werd de belangrijke rol van locale en regionale overheden bij het aanpakken van klimaatproblemen erkend. Alhoewel de aandacht voor klimaatvraagstukken de afgelopen jaren is toegenomen blijft het voor lokale overheden moeilijk om klimaatbeleid te verwezenlijken. Dit heeft te maken met het feit dat klimaatbeleid een integrale aanpak vereist voor uiteenlopende beleidsvelden. De Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (NOVEM) vroeg Ecofys en PricewaterhouseCoopers om een instrument te ontwikkelen om deze moeilijkheden aan te pakken. Dit resulteerde in het zogenaamde Klimaatmenu. Het Klimaatmenu bestaat uit een tabel met doelstellingen voor lokale overheden. De doelstellingen zijn gedefinieerd volgens drie ambitieniveaus en bestrijken acht themas, variërend van verkeer en transport tot landbouw. Sinds de introductie van het Klimaatmenu in 2001 hebben bijna tweehonderd Nederlandse gemeenten het instrument gebruikt bij het formuleren van hun klimaatbeleid. Naar aanleiding van de veelvuldige toepassing van het Klimaatmenu in Nederland, een succesvolle proef in het Verenigd Koninkrijk en positieve resultaten van een gelijksoortig instrument in Duitsland heeft de Europese Unie besloten om een Europese versie van het Klimaatmenu te laten ontwikkelen.

Europees initiatief
Ecofys initieerde het Europese Klimaatmenu project als onderdeel van het Altener programma van de EU. Bij de kick-off meeting deze week begint Ecofys met de inventarisatie van nationale doelstellingen, wetgeving, ambities en ervaringen. Met deelnemende gemeenten en publieke organisaties uit acht landen zal Ecofys starten met het opstellen van nationale klimaatmenus, wat uiteindelijk zal resulteren in een Europees Klimaatmenu en een projectdatabase. Naast het ontwikkelen van deze hulpmiddelen zal Ecofys de deelnemers middels een stapsgewijze aanpak ondersteunen. Lokale overheden die het Europese Klimaatmenu proces doorlopen zullen profiteren van duidelijke ambities en doelstellingen, verkorte besluitvormingsprocessen, toegang tot een kennisdatabase en een samenhangend klimaatbeleid dat is geïntegreerd in alle beleidsvelden.

Gezocht: geïnteresseerde partijen!
Ecofys nodigt regionale en lokale overheden uit om deel te nemen aan het Europese Klimaatmenu project. Ecofys heeft bemerkt dat sommige stedenbanden tussen Europese gemeenten professioneel genoeg zijn geworden om gezamenlijk complexe en langdurige projecten te initiëren en implementeren. Om die reden wil Ecofys tweelinggemeenten stimuleren om zich aan te sluiten bij het project. Nederlandse gemeenten kunnen hun ervaringen met het Klimaatmenu verspreiden en hun tweelingpartners steunen bij het formuleren van een effectief klimaatbeleid.

Huidige project partners
Naast Ecofys nemen de volgende partijen deel in het project: gemeente Cardedeu (Spanje), energieagentschap Sofena (Bulgarije), energieagentschap Potenza (Italië), milieuorganisatie Värmland (Zweden), gemeente Maastricht, gemeente Gelsenkirchen (Duitsland), South Cambridgeshire district council (Verenigd Koninkrijk), gemeente Murowana Goslina (Polen), gemeente Pniewy (Polen) en Climate Alliance (wereldwijd).

Ecofys bv
Ecofys (www.ecofys.com) is een vooraanstaand bedrijf op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Meer dan 150 medewerkers in zes landen leveren geïntegreerde duurzame energieoplossingen. Ecofys maakt deel uit van de Econcern groep (www.e-concern.com), met de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'.