Vereniging FME-CWM

Keywords:


Herstel metalektro-industrie pas in 2004



Zoetermeer, 10 april 2003 Uit de jongste voorspellingen van het Centraal Planbureau voor de metalektrosector die vandaag bekend zijn gemaakt, blijkt dat herstel pas is voorzien in 2004. Dit jaar zullen, na het uitzonderlijk slechte 2002, werkgelegenheid, productie en verkopen opnieuw dalen. Deze verwachtingen bewijzen de dringende noodzaak van een actief overheidsbeleid op het gebied van de industrie, aldus de Vereniging FME-CWM in een reactie.

Voor de metalektro was 2002 was een uitzonderlijk slecht jaar. De productie daalde met 5,5% en er gingen 14.000 banen verloren. De daling van de werkgelegenheid was niet voldoende om de productiviteit op peil te houden en de lonen stegen sterk. Illustratief is dat de loonkosten per eenheid product sinds 2000 stegen met 14 procent. De gevolgen bleven niet uit: de concurrentiekracht liep terug, het buitenlands marktaandeel werd kleiner en de winsten daalden met 25 procent. Meer structureel moet worden geconstateerd dat een deel van de productie verplaatst werd naar lage loonlanden.

Het Centraal Planbureau is voor 2003 verre van optimistisch. Volgens het CPB moet gerekend worden op een daling van de productie in de metalektro van 0,5%. Een langzaam herstel wordt pas voorzien vanaf het tweede kwartaal 2003.

Een groei van de verkopen op jaarbasis in de metalektro wordt eerst in 2004 verwacht en wel met 4,25%. Verkopen op de binnenlandse markt dalen naar verwachting in 2003 nog met 0,25 % en zullen in 2004 groeien met 3,5 %. Een belangrijke impuls voor de groei in 2004 zou moeten komen door het herstel van de verkopen van personenautos.

Door de zwakke ontwikkeling van het besteedbaar inkomen zullen verkopen van andere duurzame consumptiegoederen beperkt zijn. De groei op exportmarkten zal door de internationale conjunctuur naar verwachting hoog zijn. Echter, de Nederlandse export zal hierbij achterblijven door het grote verlies aan concurrentiekracht in 2001 en 2002. De werkgelegenheid in de metalektro daalt in 2003/2004 naar verwachting van het CPB verder met respectievelijk 13.000 en 9.000 banen.

Sectoren van de metalektro
De productie van de elektrotechniek die daalde met 10% in 2002 loopt naar verwachting van het CPB in 2003 nog verder terug en wel met 2%. Een groei van de investeringen in telecommunicatie zou in 2004 een herstel moeten brengen. De productie in de metaalproductenindustrie en de machinebouw zal zich naar verwachting sterk herstellen, vooral door een stijging van de vraag van halfproducten op de binnenlandse markt. Exporten zullen wel stijgen maar door het verlies aan concurrentiekracht in 2001 en 2002 zal de stijging beperkt zijn.

Het Centraal Planbureau voorziet voor de automobielindustrie geen groei in 2003. Volgend jaar zouden de vraag en de productie wel sterk omhoog gaan. De scheepsbouw blijft dit jaar volgens het CPB nog de gevolgen ondervinden van de steunverlening aan de scheepsbouw in andere EU-landen, pas in 2004 is enige verbetering te verwachten door Nederlandse subsidies.

De Vereniging FME-CWM bundelt de belangen van ruim 3.000 ondernemingen in de metaal, metaalvervangende materialen, elektrotechniek en elektronica. Gezamenlijk zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor 55 miljard euro van het bruto binnenlands product van Nederland. Bij de lidbedrijven werken meer dan 275.000 mensen in vaste dienst en 60.000 flexwerkers. De Vereniging FME-CWM, uitgever van het blad Metalektro Profiel, is daarmee de grootste industriële ondernemingsorganisatie in Nederland.

* Hier kunt u het CEP-op-maat downloaden

* Hier vindt u de redenering achter de raming
Noot voor de reactie (