B EN W BERICHTEN 2003 - 14 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 25 MAART, 4 EN 8 APRIL

Algemene Bestuurlijke Zaken

(04-04) De commissie Fysieke Infrastructuur brengt van 7 tot en met 11 april een werkbezoek aan de Spaanse steden Bilbao en Madrid. Wethouder Kunstzaken en Vervoer en een ambtelijke delegatie nemen deel aan deze studiereis.

(08-04) Wethouder Van Sluis zal op 15 mei aanstaande optreden als gastheer tijdens het minisymposium Netherlands Water Partnership in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit is een Nederlandse bijeenkomst van waterdeskundigen die voornamelijk zal gaan over de resultaten van het derde Wereld Water Forum dat onlangs in Kyoto is gehouden.

(08-04) Het College heeft besloten om de directeur van de dienst Stadstoezicht te mandateren om gebruik te maken van de bestuursdwangbevoegdheid om op te kunnen treden tegen het plaatsen van inboedels op de openbare weg. Het College heeft hiertoe besloten om het niet is toegestaan dat verhuurders dan wel deurwaarders bij ontruiming van woningen de inboedel gewoon op straat zetten. De directeur van de dienst Stadstoezicht kan daar nu handhavend tegen optreden door bestuursdwang toe passen.

(08-04) Het College heeft kennisgenomen van het verslag over de reis van een Rotterdamse en ambtelijke delegatie aan de stad Frankfurt. Dit was een oriënterend bezoek in het kader van de ontwikkeling van een nieuw Rotterdams prostitutiebeleid.

(08-04) Het college van B en W heeft besloten om op woensdag 7 mei 2003 de Burgerzaal van het Stadhuis ter beschikking te stellen voor de Suriname Netwerkavond. Op deze avond worden (deel)raadsleden en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld geïnformeerd over de ontwikkelingen in en rondom de samenwerkingsprojecten tussen de Gemeente Rotterdam en de Republiek Suriname.

(08-04) Het college van B en W heeft op 23 april a.s. de Burgerzaal beschikbaar gesteld voor de landelijke kick off van MKB-Nederland voor het project MKB-Leerbanen

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(25-03) Het college van B en W heeft besloten om voor lopende bouwprojecten, voor zover deze betrekking hebben op koopwoningen en/of kantoren de volgende overgangsregeling voor het gronduitgiftebeleid vast te stellen: Is nog niet begonnen met de bouw, dan zal bij doorgang van het project de grond of, indien er ook andere bestemmingen zijn, zullen de te vormen appartementsrechten, in eigendom worden overgedragen. Is wel begonnen met de bouw, dan wordt onderscheid gemaakt tussen: 4. Start bouw na 25 april 2002 (datum collegeakkoord): Er kan gekozen worden voor grond in eigendom, ook als erfpacht reeds gevestigd was in combinatie met overgansclausule. 5. Start bouw voor of op 25 april 2002: Er is alleen vestiging van erfpacht mogelijk, die later tegen dezelfde condities als bestaande erfpachten kan worden omgezet naar grond in eigendom.

(08-04) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een verwervingskrediet van 2.268.900 euro beschikbaar te stellen voor herstructurering in de Tarwewijk. Op 4 december 2002 is het college een Intentieovereenkomst herstructurering Tarwewijk aangegaan met de Stichting de Nieuwe Unie, Bouwfonds Wonen B.V. en Amstelland Ontwikkeling Wonen B.V. Partijen hebben aangegeven te willen onderzoeken of door onderlinge samenwerking in de Tarwewijk de nodige ingrepen op fysiek en financieel-economisch terrein gedaan kunnen worden. De intentie is om te starten met het verwerven van woningen in het plangebied. De marktpartijen hebben zich alle garant gesteld voor een bedrag van ieder 2.268.900 euro. De gemeente zal, via het OBR, voor een zelfde bedrag in de verwervingskosten deel nemen indien de raad akkoord gaat.

(08-04) Het college van B en W heeft besloten tot de verkoop van ca. 3.410 m2 grond op de Müllerpier aan de C.V. Müllerpier voor de realisatie van 79 koopappartementen en 79 parkeerplaatsen.

(08-04) Het College heeft de zelfevaluatie van de milieuhandhaving vastgesteld. Het gaat om een nulmeting, die is gedaan in het kader van een landelijk professionaliseringstraject. De provincie is regisseur, de eindverantwoordelijkheid ligt bij de ministers van VROM en V&W. Uit de evaluatie blijkt dat Rotterdam grotendeels voldoet aan de landelijk gestelde criteria. Op een aantal details is aanscherping nodig, zoals meer nauwkeurige systematische analyses van het nalevingsgedrag, expliciete vaststelling van indicatoren en regelmatige monitoring. De verbeterplannen moeten voor 1 juli klaar zijn.

(08-04) Het college van B en W is ten aanzien van een aantal debiteuren overgegaan tot een finale kwijting van de restschuld gemeentegarantie.

Sociale en Culturele Zaken

(04-04) Het College heeft een subsidie van E 9000,- verleend aan het Rotterdams kunstenaarsinitiatief MORGEN voor de realisering van een interdisciplinair festival met Rotterdamse kunstenaars in Porto. Op deze manier blijft de culturele samenwerking tussen Porto en Rotterdam ook na het gezamenlijke Europese culturele hoofdstadjaar zichtbaar.

(08-04) Het College heeft een subsidie van E 3500,- verleend aan de Rotterdamse Stichting B.A.D. als bijdrage in de kosten voor deelname aan een internationaal symposium voor kunstenaarsinitiatieven in Casablanca. De stichting B.A.D. neemt op uitnodiging van de Marokkaanse partnerorganisatie La Source du Lion deel aan dit symposium, dat tot doel heeft het inzicht in elkaars organisatie, situatie en projecten te vergroten en hierdoor internationale samenwerking te vergroten.

(08-04) Het College heeft een subsidie van E 9000,- verleend aan Stichting Black Lot Festival voor de organisatie van een speelfilmfestival in Paramaribo van 9 tot en met 13 april.

Sociaal Economische Zaken

(28-03) het College heeft besloten de subsidie aan het Asielzoekers Opleidingscentrum (AOC) met ingang van 1 mei a.s. te beëindigen. Het bestuur van het AOC is er niet in geslaagd de begroting sluitend te krijgen. Het College stelt de gemeenteraad voor de Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond te vragen een plan in te dienen voor het continueren van een deel van de activiteiten, zoals sociale activering. Het AOC is in 2000 begonnen met het verzorgen van korte beroepsgerichte cursussen voor asielzoekers, die in Rotterdam het besluit over hun asielaanvraag afwachtten. Vanaf het begin was duidelijk dat het zal gaan om een tijdelijke voorziening. Al in 2001 heeft het Rijk besloten dat asielzoekers voortaan rechtstreeks bij de ROC een cursus konden volgen. Bovendien werd in dat jaar de nieuwe Vreemdelingenwet van kracht, waardoor asielzoekers sneller een uitspraak ontvangen en minder lang hoeven te wachten. Het stringente toelatingsbeleid leidde ook tot een daling van het aantal asielzoekers in Rotterdam. Medio 2002 raakte het AOC in acute financiële problemen, doordat de ROC's wegens verscherpte regelgeving van het Rijk hun samenwerking met het AOC niet meer mochten vervolgen. In november 2002 drong de gemeenteraad er via de motie Geluk op aan dat het College zou proberen het AOC te laten voortbestaan. Ondanks actieve pogingen van wethouder Van der Tak om tot een nieuwe opzet te komen is het bestuur van het AOC daarin niet geslaagd.

(04-04) Het College heeft de zogenoemde e-agenda vastgesteld. De agenda vormt de kern van de wijze waarop ICT kan worden ingezet om richting burgers tot een betere dienstverlening en meer openheid in het openbaar bestuur te komen. De e-agenda kent vier pijlers, elk met eigen doelstellingen en activiteiten. Mijn Rotterdam wordt hét internetloket voor gepersonaliseerde informatie en dienstverlening. Via thematische e-loketten worden verschillende diensten geïntegreerd aangeboden. Het onderdeel vraaggerichte dienstverlening is gericht op de realisatie van de tien meestgevraagde diensten via internet. In Burger en Bestuur worden de mogelijkheden verkend om communicatie tussen burger en bestuur te ondersteunen door onder andere de mogelijkheden tot interactieve beleidsvorming uit te werken.

(04-04) Het College van B en W draagt de heer ing. H. Bol voor als commissaris vanuit de gemeente bij Holding AVR Bedrijven NV. De heer Bol is een extern geworven commissaris. De heer Bol is op dit moment werkzaam bij Dupont als Managing Director en Works Manager.

(08-04) Het College heeft met de in 2002 verzelfstandigde school begeleidingsdienst ( de CED-groep) afspraken gemaakt over de uit te voeren activiteiten. Hiervoor is een subsidie uitvoeringsovereenkomst gesloten. Het gaat hierbij om een groeimodel, dat in de komende jaren verder wordt uitgewerkt. In 2003 ontvangt de CED-groep een subsidie van E 7,5 miljoen.

(08-04) Het College heeft de uitkomsten van de evaluatie die onder de raadsleden is gehouden over de programmabegroting 2003 besproken en besloten deze ter bespreking voor te leggen aan de commissie Middelen.

Personeel en Organisatie

(08-04) Het college van B en W heeft een Rechtsbijstandregeling vastgesteld waarop ambtenaren een beroep kunnen doen wanneer zij juridisch aansprakelijk worden gesteld voor gedragingen (handelen en nalaten) in verband met het werk. Deze regeling is een uitvloeisel van het CAO-akkoord 2002-2003.

Juridische Zaken

(08-04) Het college van B en W heeft besloten beroep in te stellen tegen een besluit van het UWV USZO inzake WAO-aanspraken van een werknemer.

(08-04) Het college van B en W heeft besloten bezwaar te maken tegen de nadere voorlopige aanslag Verontreinigingsheffing oppervlaktewateren over het jaar 2001. Deze heffing (E 125.645) is opgelegd door het Bureau Verontreinigingsheffing Rijkswateren.

(08-04) Het college van B en W heeft m.b.t. de Drank en Horecawet het integraal mandaat- en volmachtbesluit gewijzigd.

Financiën

(08-04) Het college van B en W heeft ingestemd met de omissieregeling 2003 die een aantal kleine technische onvolkomenheden uit de begroting 2003 moet halen. Deze wijzigingen hebben geen budgettair effect.

(08-04) Het college van B en W is akkoord gegaan met de adviezen van directeur GBR m.b.t. de afhandeling van een aantal beroepschriften tegen beschikkingen op verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Bestuursdienst Algemeen

(04-04) Het college van B en W heeft de halfjaarlijkse motie- en initiatiefvoorstellenrapportage vastgesteld.

(04-04) Het College heeft de competentieprofielen voor de kwartiermakers / beoogd directeuren van de nieuwe Bestuursdienst vastgesteld. De kwartiermakers / beoogd directeuren die naar verwachting in april / mei worden benoemd, krijgen een belangrijke rol bij de verdere uitwerking van de structuur- en cultuurveranderingen van de Bestuursdienst.


---- --