Gemeente Amsterdam

Oog voor het milieu in de Amsterdamse haven
9 april 2003 - Marjan Lansdaal
Het college van B&W is akkoord met het treffen van diverse maatregelen om de duurzaamheid van de Amsterdamse haven verder te vergroten. Zo wil het college dat er een collectieve vervoervoorziening in het havengebied komt, waardoor het havengebied goed bereikbaar wordt voor werknemers die geen gebruik van de auto maken.
Ook wil het college dat alleen nog gebruik wordt gemaakt van verantwoord hardhout. Hiervoor wordt een gezamenlijk inkoopsysteem opgezet. Het is de bedoeling dat door gezamenlijke inkoop op korte termijn uitsluitend gecertificeerd hout wordt gebruikt. De maatregelen hebben niet alleen betrekking op milieu en natuur, ook intensivering van het ruimtegebruik is een speerpunt. Het college verwacht bijvoorbeeld grote ruimtewinst te kunnen boeken door nieuwe bedrijven met een relatief hoge personele bezetting te verplichten een parkeerplaats in de kelder of op het dak te bouwen. Het college hoopt dat ook preventiemaatregelen op het gebied van het ontstaan van (verontreinigde) baggerspecie en het instellen van parkmanagement een positief effect zullen hebben op de duurzaamheid. Daarnaast zal het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam vervoer over water stimuleren, omdat dit minder milieubelastend is dan wegvervoer. Andere milieumaatregelen van het havenbedrijf zijn onder meer de overschakeling op groene stroom, de uitbreiding van het fiets- en voetpadennet en de verdubbeling van het aantal windmolens in het havengebied.
Wethouder Mark van der Horst: "Het havenbedrijf heeft duurzame groei hoog in het vaandel staan. Bovendien is vervoer over water zeer milieuvriendelijk: één vol binnenvaartschip staat gelijk aan 20 volle vrachtwagens. Met de nota Duurzaamheid laten we zien wat het havenbedrijf allemaal al doet en wat we kunnen doen op het gebied van milieu-activiteiten!"
De maatregelen worden genoemd in de nota 'Duurzaamheid Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam'. Intensivering van het ruimtegebruik, duurzaam produceren en duurzame inrichting en beheer zijn hierbij speerpunten. De nota is een uitwerking van de Havenvisie 2010 en borduurt voort op het huidige beleid.
Behandeling in de raadscommissie is op 9 april en in de gemeenteraad op 7 mei.

© Gemeente Amsterdam