Politie Amsterdam-Amstelland

Valse 200-eurobiljetten
10-4-2003. Gisteren doken valse biljetten van 200 euro op in Amsterdam en Amstelveen. In twee gevallen werden de aanbieders gearresteerd. Twee van hen werden heengezonden, één zit nog vast.

Brink (Amstelveen)
Bij een geldinstelling aan de Brink in Amstelveen werden twee vrouwen aangehouden die met twee biljetten van 200 euro wilden afrekenen. Onderzoek wees uit dat de dames waarschijnlijk eerder zelf bedot waren. Als ondernemers kregen zij het geld aangeboden bij een transactie. De fraude werd toen niet opgemerkt, waarop het geld werd uitgegeven. Een huiszoeking leverde dan ook niets meer op. De vrouwen werden heengezonden.

Weesperstraat
Bij een winkel aan de Weesperstraat werd een ondernemer voor een groot geldbedrag benadeeld. Bij hem werd afgerekend met negen biljetten van 200 euro die vals bleken te zijn. De politie werd gewaarschuwd door een collega van de winkelier. Die kreeg argwaan toen een klant met verdacht geld wilde afrekenen. Bij nader onderzoek bleek het geld vals. De klant kreeg in de gaten dat ze hem door hadden en ging er vandoor. Bij een andere winkel had de oplichter meer succes. Hier kocht hij voor een groot bedrag aan goederen en rekende af met negen briefjes van 200 euro. Pas toen agenten bij hem kwamen informeren of hij ook met de oplichter was geconfronteerd, viel het muntje en bleek dat hij was opgelicht. De dader wist te ontkomen.

Rokin
Op het Rokin werd een 28-jarige man gearresteerd die had geprobeerd af te rekenen met drie valse biljetten van 200 euro. De winkelier voelde nattigheid en waarschuwde de politie. Het geld is in beslag genomen en de verdachte is inmiddels in verzekering gesteld.
---

Wietplantage in kelder

10-4-2003. Gistermorgen rond half elf heeft de politie een wietplantage ontmanteld in De Baarsjes. Ruim 200 wietplanten en de bijbehorende groeiapparatuur werden in beslag genomen. Een getuige attendeerde de politie op de sterke wietlucht. Een nader onderzoek in een bedrijfspand leverde in eerste instantie niets anders dan alleen de sterke lucht op. Achter een kastenwand in de kelder werd een verborgen deur aangetroffen. Deze gaf toegang tot vier andere ruimtes die in gebruik waren als wietplantage.

---

Overval in woning

10-4-2003. Gisteravond zijn de bewoners van een woning in Amsterdam-Zuidoost het slachtoffer geworden van een brutale overval. Rond elf uur werd bij hen aangebeld. Voor de deur stond een vrouw die aangaf iets te willen vragen. Nietsvermoedend deed de bewoner de deur open, waarop er drie overvallers binnenstormden. Onder bedreiging van vuurwapens bonden ze de aanwezigen vast en eisten geld en goederen.Toen de slachtoffers aangaven geen geld in huis te hebben, gingen de mannen er zonder buit vandoor. De bewoners wisten zich te bevrijden en bleven ongedeerd. Van de daders ontbreekt elk spoor.
---

Snelheidsduivels rijbewijs kwijt

10-4-2003. Gisteren werden op de snelwegen in en rond Amsterdam zes automobilisten betrapt toen zij de maximaal toegestane snelheid behoorlijk overschreden. De coureurs haalden snelheden van 155 tot 184 kilometer per uur op wegen waar 100 is toegestaan. Van alle 'piloten' werd het rijbewijs ingevorderd.

---

Bedelende straatrover gepakt

10-4-2003. Een 26-jarige straatrover kon gistermorgen slechts kort van zijn buit genieten. De man benaderde op de Dam een 26-jarige Italiaanse toerist en bedelde om geld. Na lang aanhouden gaf de gulle gever wat kleingeld. De bedelaar rukte met geweld de portemonnee uit de handen van zijn weldoener en zette het op een lopen. Taxichauffeurs die getuige waren van de beroving, pakten de dader en werkten hem tegen de grond. Hij werd overgedragen aan de politie en is ingesloten.
---

Getuigen overval gezocht

10-4-2003. De bewoners van een woning aan Kruitberg zijn gisteravond in hun woning overvallen. Een jongen belde bij de familie aan en verzocht de deur te openen. Toen de bewoonster de deur opendeed, stormde hij naar binnen tezamen met een tweede gemaskerde jongen. De twee daders eisten geld en gebruikten geweld om hun woorden kracht bij te zetten. Zij zijn met hun buit gevlucht in onbekende richting. Signalement
Dader 1
Turkse jongen
Lengte tussen 1.60 en 1.65
Leeftijd tussen 15 en 18 jaar oud
Donker, kort stekelig haar
Gekleed in een zwarte synthetische jas
Sprak de Turkse taal
Dader 2
Turkse jongen
Leeftijd tussen 15 en 18 jaar oud
Lengte tussen 1.85 en 1.90
Opvallende dikke wenkbrauwen
Droeg bivakmuts
Gekleed in een zwarte jas
Het wijkteam Ganzenhoef is op zoek naar getuigen van de overval of mensen die de daders herkennen van het opgegeven signalement. Zij kunnen bellen met telefoonnummer (0900) 88 44.
Vrijwilligerswerk doen
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.
21 Wapens bij preventief fouilleren
7-4-2003. Afgelopen vrijdagavond en zaterdagochtend heeft de politie preventief fouilleeracties gehouden in de Binnenstad. Op de openbare weg werden 598 personen en 143 autos gecontroleerd. Hierbij werden 21 wapens (voornamelijk messen) in beslag genomen. Opmerkelijk was dat bij controles in zeven horecagelegenheden bij 209 personen geen enkel wapen werd aangetroffen. Tijdens de actie werden zeven personen voor andere zaken aangehouden: Drie personen voor het bezit van verdovende middelen, twee automobilisten in verband met alcoholgebruik en twee personen die illegaal in Nederland verblijven. Lees meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.
Grote wapenvondst bij dode man
gevonden wapens
7-4-2003. Vrijdagavond troffen agenten in een woning in Amsterdam-Zuidoost het levenloze lichaam van een 58-jarige man aan. Het bleek om de bewoner te gaan die een natuurlijke dood was gestorven. In de woning werd bij nader onderzoek een grote hoeveelheid wapens en explosieven aangetroffen.
Collegas van de man misten hem al een tijdje en waarschuwden de politie. Behalve het ontzielde lichaam van de bewoner vonden politiemensen een zestal geweren een grote hoeveelheid munitie en explosieven. Hierop werd het Explosieven Opruimings Commando gewaarschuwd die het aangetroffen wapentuig verder onderzocht. In verband met dit onderzoek moesten omwonenden enige tijd hun huis verlaten. Het EOC stelde vast dat onder de aangetroffen explosieven diverse granaten en mijnen zaten (oefen en scherp). Ook diverse rook- en traangasgranaten maakten deel uit van de verzameling. Nadat was vastgesteld dat er geen direct gevaar meer was voor de buurtbewoners werd in de loop van zaterdag het gehele pand leeggehaald.

De politie gaat er vanuit dat het hier een uit de hand gelopen hobby betrof. De bewoner bleek lid te zijn van diverse schietverenigingen en had een machtiging voor een aantal wapens. Het aangetroffen arsenaal ging hetgeen volgens de machtiging was toegestaan echter ver te boven. Er zijn geen aanwijzingen dat de bewoner iets kwaads in de zin had. Getuigen caféoverval gezocht
4-4-2003. Vannacht rond kwart voor vier is er een gewapende overval geweest op een café in de Vinkenstraat. Een medewerker wilde het café sluiten, toen hij op hardhandige wijze naar binnen werd geduwd door twee gemaskerde mannen met bivakmuts. Eén van de mannen had een mes in zijn handen en begon meteen op het 62-jarige slachtoffer in te steken. Deze raakte gewond en werd later behandeld door de GG en GD. De daders gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.
De politie is op zoek naar getuigen, die de twee verdachten in de buurt van de plaats van het misdrijf hebben gezien. Signalement
een lange en kleinere man
beiden hadden donker gekleurde bivakmutsen
beiden droegen mogelijk handschoenen
Heeft u informatie met betrekking tot dit misdrijf, bel dan (020) 559 23 21.
Werken bij de politie
24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

---

Reageren op de site?

Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.