GIARTE MEDIA GROUP

Een kritische kijk op outsourcing

EEN KRITISCHE KIJK OP OUTSOURCING
Een onderzoek onder Nederlandse topmanagers naar hun sourcingstrategie

Outsourcing van IT-dienstverlening blijft groeien, BPO geen optie

Amsterdam, 10 april 2003 - Grote Nederlandse bedrijven besteden gemiddeld 16 procent van het totale IT-budget aan uitbesteding van IT-dienstverlening. De branches die het meest uitbesteden zijn de zakelijke dienstverlening (23 % van hun budget) en de industrie (22 %). De financiële sector en de not-for-profit sector (overheid, zorg en onderwijs) blijven achter bij het gemiddelde. Dit blijkt uit een onderzoek onder 165 managers van grote Nederlandse organisaties dat is uitgevoerd door het platform 'Topmanagement en IT' van Giarte en Morgan Chambers, een onafhankelijk adviesbureau voor sourcingsvraagstukken.

De helft van de organisaties geeft aan plannen te hebben om in de nabije toekomst meer IT uit te besteden. Ontevredenheid over de hoogte van de huidige IT-kosten en de beperkte klantgerichtheid van IT zijn belangrijke redenen om meer te gaan outsourcen.

De belangrijkste voordelen van outsourcing die bedrijven ondervinden zijn een versterking van de eigen kerncompetenties, een snellere time-to-market van IT-oplossingen en een hogere kwaliteit van IT-dienstverlening. Bedrijven die IT-processen hebben uitbesteed, boeken op deze punten betere resultaten. Vooral de time-to-market is een groot voordeel aangezien het snel kunnen opleveren van nieuwe systemen de grootste bottleneck is.

Eén van de meest opmerkelijke resultaten is dat 81 % van de ondervraagde managers in het uitbesteden van IT-dienstverlening geen of slechts een klein risico ziet dat goed is te beheersen. Slechts een enkeling schat het risico van outsourcing in als groot. De angst om controle te verliezen over IT en vertrouwelijke informatie heeft in het verleden altijd een belangrijke rol gespeeld voor terughoudendheid in outsourcing. Tegenwoordig zijn veiligheid en betrouwbaarheid van processen en gegevens nauwelijks meer een reden om niet uit te besteden, omdat leveranciers deze voldoende kunnen garanderen.

Ondanks de positieve geluiden over outsourcing, zijn er wel enige nuances te plaatsen. Het uitbesteden van complete en sterk IT-gedreven bedrijfsprocessen (business process outsourcing) is voor Nederlandse organisaties nauwelijks een serieuze optie. Slechts 10 procent van de Nederlandse organisaties zegt business process outsourcing (BPO) serieus te overwegen. Volgens Morgan Chambers is een van de redenen hiervoor dat Nederlandse IT-leveranciers nauwelijks bereid zijn te investeren in deze dienstverlening. Ook deelnemers aan het onderzoek constateren dat de economische malaise leveranciers zeer terughoudend heeft gemaakt. Een bijkomende reden is dat individuele bedrijfsprocessen moeilijker zijn 'los' te maken van overige bedrijfsprocessen dan IT-processen.

Ook offshore applicatieontwikkeling is een ander item dat niet tot nauwelijks wordt overwogen als een oplossing om de hoge kosten van IT terug te dringen. Slechts 6 procent van middelgrote en grote Nederlandse bedrijven ziet dit als een serieuze mogelijkheid.

Het onderzoek '(Out)sourcing: De Toekomst van Outsourcing' Het kwantitatieve onderzoek betrof een online survey die is ingevuld door 165 IT-beslissers en beïnvloeders afkomstig uit 138 verschillende bedrijven. Alle respondenten zijn deelnemer aan de onderzoekscommunity 'Digital Boardroom'. Deze community bestaat uit enkele honderden topmanagers met beslissingsbevoegdheid op het gebied van informatietechnologie. Het merendeel van de respondenten is chief information officer (CIO), IT-manager of hoger IT-management. Circa tweederde van de organisaties die aan de onderzoekscommunity deelnemen, hebben meer dan 1.000 medewerkers. In het rapport zijn tevens citaten opgenomen die afkomstig zijn van de rondetafel 'De Toekomst van Outsourcing' die op 25 maart 2003 werd georganiseerd en waar de resultaten van dit onderzoek met CIO's en IT-managers zijn besproken.

Over Morgan Chambers
Morgan Chambers is een onafhankelijk management consultancy bureau dat zich toelegt op sourcingsvraagstukken voor zowel informatietechnologie als bedrijfsprocessen. Morgan Chambers adviseert wereldwijd en is het belangrijkste onafhankelijke bureau in Europa met het hoofdkantoor in Londen. Meer informatie is beschikbaar via www.morganchambers.com

Over Giarte Media Group
Giarte Research (Amsterdam) is een onderzoeksbureau gericht op het snijvlak van IT en business, en is tevens oprichter van het kennisplatform 'Topmanagement en IT' en 'Digital Boardroom', de onderzoekscommunity voor topmanagers. Meer informatie is beschikbaar via www.topmanagement.giarte.com en www.digitalboardroom.com.

Voor meer informatie over Morgan Chambers
Albert Sprokholt
Tel: 06 53 41 99 10
Email: albert.sprokholt@morgan-chambers.com

Voor meer informatie over Giarte Media Group
Jac Gianotten
Tel : 020 622 34 44
Email: jacgia@giarte.com

40)

Noot aan de redactie:

- Een (digitaal) exemplaar van het onderzoeksrapport '(Out)sourcing: De Toekomst van Outsourcing' zal eind april gereed zijn. U kunt de tekst van het rapport reeds aanvragen bij Barbara van Groen (Giarte Media Group), via barbara@giarte.com

10 apr 03 13:54