Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 10-04-2003
Persberichten district Maastricht (HP 13.50 uur) Donderdag 10 april 2003

Maastricht, juwelen gestolen.

Woensdagmiddag 9 april 2003 heeft in een juwelierswinkel gevestigd aan de Muntstraat te Maastricht een diefstal plaatsgevonden waarbij voor enkele duizenden euros aan juwelen werden gestolen. Drie mannen kwamen woensdagmiddag de juwelierswinkel binnen en toonden hun interesse voor juwelen. Kort daarop vertrokken zij, maar twee ervan kwamen samen met een vrouw weer terug. Opnieuw werd naar juwelen geïnformeerd en opnieuw werd bedenktijd gevraagd en werd de juwelierszaak verlaten. Bezig zijnde met een andere klant bemerkte een van de personeelsleden dat een vitrinekast openstond en daaruit drie plateaus met gouden dames- en herenringen verdwenen waren. Vermoedelijk heeft een van de bezoekers ongemerkt de vitrinekast geopend terwijl het personeel door de andere bezoekers werd afgeleid. De juwelier heeft van de diefstal inmiddels aangifte gedaan. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht, dief aangehouden.
Een 30 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is woensdag 9 april 2003 door de politie aangehouden wegens een poging tot diefstal van een fiets.
In de omgeving van het station te Maastricht was de man in alle geparkeerde personenautos aan het kijken en de politie die het tafereel zag hield de man in de gaten. Nadat de man een fiets uit een van de rekken bij het station haalde en een poging deed om het slot te verbreken werd ingegrepen. Bij het zien van de politie gooide de man de fiets weg en ging ervandoor. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden. Hij probeerde zich nog los te rukken, maar toen dat niet lukte gaf hij zich gewonnen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verder onderzoek werd ingesloten. Bij het onderzoek aan zijn kleding werd een tang, een schroevendraaier en een zaklamp aangetroffen. Maar dat niet alleen. Een dertigtal pasjes, bankpasjes, giropasjes, betaalkaarten, videotheekpasjes etc. waarvan het grootste gedeelte op naam was gesteld van verschillende personen werden eveneens in zijn kleding aangetroffen. Een aantal eigenaren van de pasjes bleek aangifte gedaan te hebben van de diefstal van de pasjes. De aangehouden verdachte heeft heel wat uit te leggen. Hij is inmiddels in verzekering gesteld.

Maastricht, belediging van en verzet tegen politie. De politie heeft woensdagmiddag 9 april 2003 tegen een 19 jarige inwoner van het Franse Pont Noyelle proces-verbaal opgemaakt wegens belediging gevolgd door verzet tegen de politie. De politie werd woensdagmiddag omstreeks 15.30 uur naar de Tongersestraat te Maastricht ontboden omdat daar een onbekende man in een café zich zeer lastig zou gedragen. Voor het café stond een personenauto met Franse kentekenplaten met geopende portieren terwijl er geen personen bij aanwezig waren. Aan de overkant van de straat stond een man die meerdere malen zijn middelvinger naar de politie opstak. Hij werd daarover aangesproken waarna hij in het Frans diverse scheldwoorden aan het adres van de politie uitte. Helaas voor de man spraken beide politieagenten goed Frans en verstonden zij de scheldwoorden. De man werd daarop aangehouden wegens belediging. Daarbij bood hij hevig verzet. Geboeid werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Na overleg met de Officier van Justitie werd de inwoner van het Franse Pont Noyelle een transactievoorstel van 350 euro aangeboden. Mogelijk dat het gebruik van verdovende middelen het gedrag van de man kon verklaren. Hij kreeg een rijverbod van zes uur opgelegd. Nadat hij kort na middernacht in vrijheid werd gesteld en zijn autosleutels meekreeg na het aflopen van het rijverbod, schopte hij op de Prins Bisschopsingel te Maastricht tegen een langsrijdende personenauto waardoor een deuk ontstond. De bestuurder daarvan meldde de vernieling aan het politiebureau waarop de Fransman na enige minuten weer ingesloten zat aan het bureau. Opnieuw pleegde hij verzet bij zijn aanhouding. Nu mocht hij de nacht doorbrengen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Maastricht, bejaarde in woning bestolen.

Een 83 jarige inwoner van Maastricht is woensdagmiddag 9 april 2003 in zijn woning aan de Kasteel Cartielstraat te Maastricht bestolen door vermoedelijk twee vrouwen.
Kort na 16.00 uur werd aan de woning van het slachtoffer aangebeld. Een jonge vrouw van naar schatting 20 jaar wist de bejaarde man te bewegen in zijn woning een telefoonnummer op te schrijven. Tijdens dit schrijven zag de bejaarde man plotseling een tweede vrouw eveneens naar schatting rondde 20 jaar in zijn woning. Deze vrouw spreidde een groot kleed uiteen dat zij omhoog hield, kennelijk om het uitzicht op de toegangsdeur van de woning te beletten. Nog enige minuten wisten beide vrouwen de bejaarde man aan de praat te houden die langzaam argwaan kreeg. Daarna wist hij de vrouwen te bewegen om te vertrekken. Maar het kwaad was al geschied. Uit de woning bleken twee gouden juwelen weggenomen te zijn. Het slachtoffer heeft van de diefstal kort daarna aangifte gedaan. Gelet op de werkwijze is er vermoedelijk ook nog een derde persoon in de woning geweest.