Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/04/03 Mr. Pieter van Vollenhoven ontvangt eerste RAI mobiliteitsprijs te Den Haag

Mr. Pieter van Vollenhoven neemt op donderdagavond 10 april 2003 het eerste Gouden RAI Wiel in ontvangst. Deze mobiliteitsprijs is door het hoofdbestuur van de RAI vereniging aan hem toegekend vanwege zijn vele en langdurige inspanningen ten behoeve van de verkeersveiligheid. Het Gouden RAI Wiel wordt door de Minister van Verkeer en Waterstaat, de heer R.H. de Boer, aan de heer Van Vollenhoven uitgereikt tijdens het RAI Mobiliteitsdiner in het Mauritshuis in Den Haag.

Het Gouden RAI Wiel wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en is bestemd voor een persoon of organisatie, die zich op nationaal of internationaal niveau heeft onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer in brede zin. Het hoofdbestuur van de RAI heeft zich in de toekenning van de prijs laten bijstaan door een comité van aanbeveling, bestaande uit F.W.C. Castricum, voorzitter Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, J.C.Th. van der Doef, Voorzitter 3VO, Mr. J.H. Schraven, Voorzitter VNO - NCW, Mr. G. van Woerkom, Hoofddirecteur ANWB, Dr.ir. J.R. Vermeulen, Algemeen voorzitter RAI Vereniging en drs. H.C.R. van de Coolwijk, voorzitter RAI afdeling Auto's.

Het hoofdbestuur en het comité van aanbeveling benadrukken de jarenlange belangstelling en inzet van de heer van Vollenhoven voor verkeersveiligheid en mobiliteit. Zij refereren daarbij onder andere aan zijn reeds in 1974 aanvaarde directeursfunctie bij de Stichting Periodieke Veiligheidskeuringen Motorvoertuigen en zijn bijdrage als adviseur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor het instellen en behoud van de Voorlopige Raad voor Verkeersveiligheid, totdat de Raad voor Transportveiligheid werd gerealiseerd, waarvan hij tot voorzitter is gekozen.

De jury vermeldt verder de nationale en internationale inzet van de heer Van Vollenhoven als bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland, voor het College Bevordering Veiligheidseffectstudies, voor het Nationaal Verkeersveiligheidsfonds, als initiator en voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, als bestuurslid van de European Transport Safety Council en als voorzitter van de International Transportation Safety Association.