Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

SARS: bedrijven komen in aanmerking voor werktijdverkorting

Aan ondernemingen die als direct gevolg van de luchtwegziekte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) een vermindering van de bedrijvigheid van tenminste 20 procent ondervinden, kan werktijdverkorting worden verleend als ze daartoe een aanvraag indienen. Dat heeft demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten.

Volgens het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) ondervinden vooral touroperators die gespecialiseerd zijn in reizen naar Azië op dit moment grote omzetdalingen als gevolg van SARS.

Werktijdverkorting is mogelijk omdat de minister de vermindering van bedrijvigheid als direct gevolg van SARS beschouwt als een abnormaal bedrijfsrisico. De maatregel staat een bedrijf toe gedurende een beperkte tijd de arbeidsduur van zijn werknemers te verminderen. Werkgevers moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de Arbeidsinspectie. De werknemer ontvangt in zo'n geval een WW-uitkering. De regeling voorziet in een eigen risicoperiode van twee tot zes weken, afhankelijk van de mate van vermindering van bedrijvigheid.

Eerder besloot minister De Geus om werktijdverkorting te verlenen aan ondernemingen die als direct gevolg van de oorlog in Irak een vermindering van de bedrijvigheid ondervinden van tenminste 20 procent. Indien een bedrijf als direct gevolg van SARS èn de oorlog in Irak deze schade lijdt, wordt ook werktijdverkorting verleend.