Openbaar Ministerie

Boonstra hoeft niet op zitting te verschijnen

---

Cor Boonstra, verdacht van overtreding van de Wet toezicht effectenverkeer, hoeft niet in persoon te verschijnen voor de rechtbank in Amsterdam. De rechter verwierp donderdagochtend het verzoek van het Openbaar Ministerie om de voormalige topman van Philips op te roepen alsnog te verschijnen. De officier van justitie vroeg dit bij het begin van de behandeling van de strafzaak tegen Boonstra. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Dit rechter achtte het ,,op dit moment niet nodig'', maar hield nadrukkelijk de mogelijkheid open dat Boonstra op later tijdstip wel wordt opgeroepen.
Officier Tonino vindt het belangrijk dat de rechter Boonstra direct kan ondervragen. ,,Ik ben zeer verbaasd en ook teleurgesteld dat Boonstra er niet is. Dit is een spraakmakende zaak en een rechtszaak zonder de verdachte is in dit geval gemankeerd'', aldus de officier. Het OM vond het opmerkelijk dat Boonstra zich wel heeft verdedigd in de media, maar nu weigert persoonlijk zijn verhaal te doen voor de rechter.
De verdachte had tevoren laten weten niet op de zitting te zullen verschijnen. Volgens advocaat Italianer is zijn cliënt diep geraakt door de publiciteit rond deze zaak en wil hij daarom niet naar Amsterdam komen. Boonstra heeft alles wat hij over de zaak wil zeggen al tijdens het vooronderzoek geventileerd, aldus zijn advocaat.
De oud-bestuursvoorzitter van elektronicaconcern Philips verkocht op 20 maart 2000 aandelen Endemol, nadat het Spaanse telecomconcern Telefonica op 17 maart de overname van Endemol wereldkundig had gemaakt. De grote vraag is of Boonstra wist van de aanstaande overname toen hij begin maart voor bijna een half miljoen euro aandelen Endemol kocht. Verder ligt Boonstra onder vuur, omdat hij als commissaris van Ahold aandelen en obligaties van het supermarktconcern heeft verkocht in een periode waarin dit was verboden. Bovendien verzuimde hij de transactie aan te melden bij de toenmalige beurswaakhond STE.

Voor meer informatie zie het dossier voorwetenschap.