Dienstenbond CNV

Rauwe start CAO Uitzendkrachten
10-04-2003

Op maandag 7 april zijn de onderhandelingen gestart voor de 5-jarige CAO voor Uitzendkrachten. De uitzendbureaus, verenigd in de ABU, hebben het CAO-overleg aangegrepen om alle problemen waar zij mee zitten op het bordje van uitzendkrachten te gooien en verwachten vervolgens tot constructief overleg te komen.

De problemen die naar het CAO-overleg toegeschoven worden hebben met de CAO zelf amper iets te maken. Problemen zoals de opkomst van illegale uitzendbureaus en het hoge ziekteverzuim.

Krokodillentranen
De grote toestroom van illegale uitzendbureaus ligt immers niet aan de CAO voor uitzendkrachten. Het heeft wel alles te maken met het ontbreken van een vergunningstelsel. Vorig jaar is al door de CNV Dienstenbond het voorstel gelanceerd om het vergunningstelsel opnieuw in te voeren, zoals we dat eerder ook hebben gekend in Nederland. Als je dan geen vergunning hebt om uit te zenden ben je strafbaar. Helder en simpel!
Ook het hoge ziekteverzuim en bijbehorende kosten komen niet door de CAO zelf. Juist in deze maanden proberen we helder te krijgen wat nu wél de aanleiding is voor het relatief hoge ziekteverzuim. In de maand juni wil de CNV Dienstenbond daarover graag tot afspraken komen met de Uitzendbureaus en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Afspraken waardoor het verzuim daalt en u minder risico's loopt in uw werk.

De kern van de zaak
Waar het om moet gaan is dat de CAO lastig is om uit te voeren. Dat brengt extra kosten met zich mee en dat snappen we. De CNV Dienstenbond wil ook graag een eenvoudige CAO zodat u weet dat uw loonstrook klopt en er geen fouten worden gemaakt. Een eenvoudige CAO is wat ons partijen verenigd en waar we energie in moeten steken. De voorstellen van de CNV Diensten-bond, op basis van de ledenraadpleging in januari, treft u bijgaand aan.

Arbeidsovereenkomst
Het simpeler maken van de CAO kan op vele manieren. Uitzendwerkgevers stellen dat ze gewoon twee jaar uit willen zenden, zoals nu geldt voor uitzendkrachten in fase 1 en 2. Deze eerste 2 fasen houden kortgezegd in, dat uw arbeidsovereenkomst ophoudt als u geen werk meer heeft. Geen werk = geen overeenkomst = geen loon. Dit belangrijke kenmerk van uitzendarbeid mag in de huidige CAO 1 jaar aansluitend duren. Uitzendwerkgevers willen dit oprekken naar 2 jaar. Daarmee wordt de rechtsonzekerheid verdubbeld van uitzendkrachten! Ook in de fase erna, waar nu contracten voor bepaalde tijd gelden, wensen de uitzendwerk-gevers maximale vrijheid in aantallen contracten en de lengte ervan. Het uitgangspunt dat (uiteindelijk) een uitzendkracht een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan krijgen, lijken ze daarmee los te laten.
Met name de afspraken over contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd zijn erg belangrijk in verband met loondoorbetaling en dus uw rechtsbescherming. Bovenop de voorgestelde vrijheid om over uw rechtszekerheid te beschikken, wil de ABU nog extra vrijheid als een uitzendkracht toevallig scholier, student of gepensioneerd is. De voorstellen van de CNV Dienstenbond zijn er vooral op gericht om het systeem van rechten eenvoudiger te maken. De huidige fase 1 en 2 kennen verschillende tel-systemen. Fase 1 is gebaseerd op gewerkte uren per week. Fase 2 telt alleen per maand. Daarbij gelden ook nog eens verschillende regels in de situatie dat uitzendkrachten een periode niet werken. Waar sta je dan in je opbouw van rechten? De eenvoud is snel gevonden door het onderscheid in fase 1 en 2 te laten vervallen en in die periode dezelfde spelregels te hanteren. We hebben daarbij zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de praktijk.

Loon
Uitzendkrachten zijn te duur volgens de ABU. De inschaling zou daarom voor alle uitzendkrachten moeten beginnen op minimumloonniveau. Dit is natuurlijk complete onzin. Zeker omdat het loongebouw nog maar net in de CAO is opgenomen en het minimumloon al in de CAO is verwerkt voor doelgroepen. Dit voorstel slaat een gat in de portemonnee van uitzendkrachten met het doel om de winstmarge op te krikken. Niet doen dus!
Aan de beloning van uitzendkrachten willen wij niet komen. Wel moet veel duidelijker worden bepaald waarvan uw uurloon wordt afgeleid. Is dat de CAO Uitzendkrachten, of de CAO van de inlener? Dat is de enige keuze, en daar moeten uitzendbureaus zich dan ook aan houden.

Andere voorstellen
Ook op veel andere onderwerpen zijn door de ABU voorstellen gedaan. De strekking ervan is nog onduidelijk en vaag. De gelegenheid ontbrak op 7 april om daar al uitvoerig bij stil te staan. Door de CNV Dienstenbond is een breed scala aan aanvullende voorstellen ingebracht. Deze treft u aan in de bijlage.

En nu?
Na één ronde zijn er nog geen conclusies te trekken. Hooguit dat de tegenstellingen zeer groot zijn. Het onderhandelen moet nog beginnen. Daarvoor zijn diverse data gepland. De eerstvolgende onderhandelingsronde staat gepland op 24 april as. Na afloop hoort u weer van ons!

Is uw collega al lid?
Is u uw collega al lid van de CNV Dienstenbond? Verspreid deze tekst onder uw collega's en overtuig hen van het nut van het lidmaatschap. lid worden

Meer informatie?
Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052.