Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen PinkRoccade
10-04-2003

Na onze laatste mailing hebben weer twee onderhandelingsrondes over de Bravo 2003 plaatsgevonden, en wel op 26 maart en 4 april j.l. In deze onderhandelingsrondes heeft de discussie tussen de vakbonden enerzijds en de directie van PinkRoccade anderzijds zich primair toegespitst op de huidige pensioenproblematiek en de loonontwikkeling.

Pensioenpremie & loonontwikkeling
De pensioenpremies zijn de afgelopen jaren reeds fors gestegen. In onze vorige mailing hebben wij één en ander nader toegelicht.

Wij hebben de directie aangegeven dat wij een stijging van de pensioenpremie voor medewerkers van 2% acceptabel vinden. Dit zou betekenen dat de medewerkers in de SPPR en de ABP-regeling van 9% naar 11% pensioenpremie gaan. De medewerkers van Sociale Zekerheid gaan van 2% naar 4%. De rest van de premiestijging komt voor rekening van PinkRoccade, waarvoor PinkRoccade dan wel het werkgeversdeel van de premiespaarregeling mag aanwenden.

Dit is voor de vakorganisaties echter alleen acceptabel als daar een zodanige inkomensverhoging tegenover staat dat de gemiddelde werknemerspopulatie er per saldo in 2003 niet op achteruit gaat. Tevens wensen wij de koppeling van beoordelen aan belonen in stand te houden (de zogenoemde matrix).

De directie heeft voorgesteld het salarisbudget per 1 april 2003 vast te stellen op 1%, die volgens de matrix wordt verdeeld. Daarnaast is de directie bereid een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering te verstrekken, mits het bedrijfsresultaat van PinkRoccade meer zal zijn dan 6%. (In de huidige prognose komt het resultaat uit op 5%).

Wij hebben PinkRoccade een tegenvoorstel gedaan, waarbij ons uitgangspunt is dat het positieve effect op het inkomen voldoende moet zijn om voor de meerderheid van de werknemers de pensioenpremie-stijging te compenseren.
Ofwel in 2003 wordt een structurele loonsverhoging gegeven, conform de matrix.

Ofwel, in 2003 wordt een (procentueel hogere) eenmalige resultaatonafhankelijke uitkering verstrekt, te verdelen conform de matrix.
Ofwel in 2003 wordt een combinatie van een structurele loonsverhoging verstrekt en een eenmalige resultaatonafhankelijke uitkering.

Om tot een akkoord te komen, willen wij tevens afspraken maken over de uitgangspunten van een nieuwe pensioenregeling, die naar verwachting in 2005 zal gaan gelden. Hierbij dienen de pensioenlasten voor werknemers dan lager te zijn dan de huidige pensioenlasten.

Het volgende CAO-overleg staat gepland op 28 april aanstaande. Voor die tijd zullen de drie vakorganisaties de voorstellen met de eigen kaderleden bespreken.

Bravo/Davo
Ten aanzien van het overhevelen van onderwerpen van de Davos naar de Bravo zijn wij nog in overleg. Inmiddels staan de overeenkomsten en verschillen van de regelingen in de diverse Davos op een rij. De precieze invulling op Bravo-niveau is nu onderwerp van discussie.

Het zal duidelijk zijn dat het huidige onderhandelingsproces moeizaam verloopt. Nog steeds liggen onze voorstellen en die van uw directie relatief ver uit elkaar. Desalniettemin hopen wij u na het overleg van 28 april in ieder geval op hoofdlijnen meer concrete resultaten te kunnen melden. Alhoewel de onderhandelingen niet vlot verlopen, hebben partijen wel de intentie om met elkaar tot een akkoord te komen.

Meepraten?
Wilt u voor die tijd mee kunnen spreken over de voorstellen die nu ter discussie staan, dan kunt u zich aanmelden als kaderlid.

Nog geen lid??
Lid worden van de CNV Dienstenbond levert u veel op. U krijgt snel goede informatie en u kunt, onder voorwaarden, aanspraak maken op juridische hulp. Tevens zit in de contributie een (volledige) rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast hebben wij een loopbaanadviesbureau en een eigen onafhankelijk Financieel Adviesbureau.

Bent u nog geen lid van de CNV Dienstenbond, maar wel overtuigd van het belang van lidmaatschap? Word dan nu lid!
lid worden

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel. (055) 5772640.