Gemeente Winterswijk


09 april 2003

ACTIVITEITEN STICHTING WAARDEVOL CULTUUR LANDSCHAP WORDEN VOORTGEZET IN DOMEIN LANDSCHAP EN RUIMTE VAN DE GEMEENTE

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten dat bij de inrichting van het domein Landschap en Ruimte van de gemeente het Gebiedsperspectief van de Stichting Waardevol Cultuur Landschap (WCL) als leidend uitgangspunt wordt genomen. In de nieuwe organisatie is het de bedoeling dat de afdeling Landschap en Stedelijke Ontwikkeling van het betreffende domein een integrale visie voor de hele gemeente gaat ontwikkelen. Deze afdeling Landschap en Stedelijke Ontwikkeling kan daarmee als de natuurlijke opvolger van de stichting WCL worden gezien.

Na beëindiging van de Stichting WCL in 2002 is gebleken dat er behoefte is de activiteiten voort te zetten. Het behoud en de verdere ontwikkeling van het Waardevol Cultuur Landschap is in het collegeprogramma nadrukkelijk opgenomen als doelstelling. Verantwoordelijk wethouder Ina van Eerden: "Zo is het idee ontstaan om het WCL voort te zetten als gemeentelijk 'Landschapsloket'. Daar wordt een afgewogen integrale visie ontwikkeld met aandacht voor wensen en mogelijkheden op alle relevante terreinen, zoals wonen, bedrijven, natuur, water, economie, cultuurhistorie, monumenten, archeologie, recreatie en meervoudig duurzaam landgebruik."

De bestemmingsplannen voor het buitengebied moeten de komende jaren worden geactualiseerd. Volgens de nieuwe visie op ruimtelijk beleid worden
bestemmingsplannen gebaseerd op vastgestelde gebiedsvisies. Daarom zal er op een zo kort mogelijke termijn een ontwikkelingsvisie voor het buitengebied moeten worden gemaakt. Die visie moet worden afgestemd op en richtinggevend zijn voor het nieuwe streekplan en de in voorbereiding zijnde reconstructie.

Het uitgangspunt in het kader van de inrichting van het domein Landschap en Ruimte is dat de visieontwikkeling door eigen mensen wordt gedaan. Daarbij wordt natuurlijk ook nagedacht op welke wijze het Landschapsloket het best kan worden ingepast in de gemeentelijke organisatie en hoe de communicatie met belanghebbenden en andere betrokkenen het wordt ingericht.