Gemeente Winterswijk


09 april 2003

B EN W PRESENTEREN AMBITIEUS EN REALISTISCH PROGRAMMA VOOR KOMENDE JAREN

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winterswijk heeft onlangs een eigen Collegeprogramma gepresenteerd voor de periode 2003 - 2006. Daarin geeft het College zijn visie op hoe de toekomst van Winterswijk eruit zou moeten zien. Uitgangspunt van het programma zijn de eerder geformuleerde basiswaarden: op een betrokken wijze besturen, veel aandacht voor landschap en ruimte, zorgen voor een stabiele economie, en nadruk op goede voorzieningen en een prima zorg.

Burgemeester Christine Stigter: "Wij hebben duidelijke keuzes gemaakt. Het college kiest niet een beetje van alles, maar wij kiezen voor het verder ontwikkelen van de kwaliteiten van de gemeente. Bovendien zijn onze doelstellingen goed te verwezenlijken, mede vanuit de regierol die wij hebben gekozen. Belangrijk uitgangspunt is dat wij willen samenwerken met publieke en private partijen. Ook zijn de doelstellingen zo meetbaar mogelijk geformuleerd. Daar kan men ons dus op afrekenen." De geformuleerde doelstellingen sluiten vanzelfsprekend goed aan bij het programma van de raad.

In het Collegeprogramma kiezen B en W ervoor het unieke landschap beter geschikt te maken voor toerisme, zodat het economisch meer rendabel wordt. Uitgangspunt daarbij zijn de bestaande sociaal-culturele structuren, zoals bijvoorbeeld buurtschappen. Bij projecten valt onder meer te denken aan het stimuleren van nieuwe landgoederen en alternatieve toeristische ondernemingen. Verder hecht het college groot belang aan een integrale opknapbeurt van de binnenstad en het behouden en vergroten van de voorzieningen die Winterswijk regionaal aanbiedt. Initiatieven daarvoor zijn een onderzoek naar het opzetten van een bedrijfsverzamelgebouw voor kunst en vrije tijd en een haalbaarheidstudie naar een samenwerking met het bedrijfsleven om het schouwburgprogramma verder uit te bouwen. Ook moet Winterswijk voor de oudere bemiddelde inwoners die in rust en ruimte willen leven, aantrekkelijker worden. Het college denkt wat dat betreft onder meer aan de ontwikkeling van een kuuroord en een zorghotel.

Meer regie, minder realisatie
B en W geven aan dat zij bij het realiseren van hun doelen ervoor kiezen meer de regie te voeren en in mindere mate zélf projecten te realiseren. Er wordt dan ook samenwerking gezocht met andere overheidsinstanties en bedrijven. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek dat onlangs gestart is naar een gezamenlijke aanpak voor de herontwikkeling van de binnenstad met een aantal marktpartijen. Daarnaast hechten B en W er veel waarde aan om samen met bijvoorbeeld inwoners en instellingen het beleid vorm te geven en daar uitvoering aan te geven. Zo kunnen in een gezamenlijke verantwoordelijkheid doelstellingen worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn het Platform Landschap en Ruimte en het Platform Dienstverlening.

Veel aandacht voor handhaven
Het college geeft eveneens veel betekenis aan het onderwerp 'handhaven'. Stigter: "Veiligheid en je veilig voelen is een belangrijk thema. Het heeft alles te maken met het handhaven van de regels. Zorgen dat afspraken die we onderling hebben gemaakt worden nageleefd." Deze afspraken hebben betrekking op bijvoorbeeld verordeningen, beleid, vergunningen en ontheffingen.

SAMENVATTING COLLEGEPROGRAMMA: WINTERSWIJK UIT DE KUNST

Betrokken besturen: maatschappelijke samenhang vergroten Betrokken besturen wordt bereikt door de maatschappelijke samenhang te vergroten. Het dagelijks bestuur van de gemeente wil dit realiseren door middel van werkbezoeken aan bedrijven (zo'n 15 per jaar) en door twee werkbezoeken per wijk of buurtschap per jaar. Daarnaast moet er jaarlijks een gemeentemarkt voor heel Winterswijk worden georganiseerd, houdt het college wekelijks een digitaal spreekuur en organiseren gemeenteraad en college ieder jaar twee inloopbijeenkomsten.

Landschap en Ruimte
Op het terrein van landschap en ruimte moeten de ecologische waarden worden behouden en versterkt, zal het waardevol cultuurlandschap verder ontwikkeld worden, moet er een evenwichtige inrichting komen van het stedelijk gebied en zijn hoogwaardige voorzieningen voor toerisme van groot belang.

Die doelstellingen kunnen worden bereikt door de vastgestelde ecologische hoofdstructuur vast te leggen in het bestemmingsplan voor het buitengebied van 2006 (van de twee bestemmingsplannen voor het buitengebied moet het eerste al in 2003 klaar zijn), door nieuwe landgoederen te stimuleren en door in 2005 te voldoen aan de lozingsnorm. Elk nieuw bestemmingsplan moet een cultuurhistorische en archeologische paragraaf krijgen en in 2003 moet een Platform Landschap en Ruimte worden ingericht.

Aan de evenwichtige ontwikkeling van het stedelijk gebied ligt de visievorming 2003 ten grondslag. Verder zijn in 2006 ongeveer 200 nieuwe woningen gepland, in 2004 moet de visie voor de spoorzone gereed zijn. Het plan (een PPS) voor stadsherstel staat op de kalender voor 2005.

Om hoogwaardige voorzieningen voor het toerisme te bereiken starten B en W met een Overlegorgaan Toerisme. De fietsroutes moeten worden verbeterd (met bewegwijzering) en er komen vijf kleinschalige Toeristen Opstapplaatsen. Ook wil het college dat er vanaf dit jaar een einde komt aan nieuwe permanente bewoning van vakantiewoningen en dat alternatieve toeristische ondernemingen worden gestimuleerd. Bovendien komt er in 2006 een haalbaarheidsonderzoek naar verblijfsrecreatie in Hilgelo.

Een stabiele stadseconomie
Om te komen tot een stabiele stadseconomie heeft het college de volgende doelstellingen geformuleerd: het bevorderen van de kleinschalige economie, aandacht voor de gezondheidseconomie en het stimuleren van evenementen en de vrije tijdsindustrie.

Het bevorderen van kleinschalige economie kan gebeuren door een actieplan te maken voor kleinschalige bedrijven en door het versterken van de winkeleconomie. Daarnaast denkt het college aan een haalbaarheidsstudie voor de 'kenniswijk Eelink Es'. De start van het project Victoria heeft het college op de rol staan voor volgend jaar.

De gezondheidseconomie kan worden bevorderd door te onderzoeken of een kuuroord haalbaar is en of een samenwerkingsverband van woningbouwcorporatie en zorgverzekeraar voor gezamenlijke dienstverlening mogelijk is.

Evenementen en vrijetijdseconomie zouden een stimulans kunnen krijgen door onder meer een evenementenplan voor de markt op te stellen en door te onderzoeken of het schouwburgprogramma in samenwerking met het bedrijfsleven nog verder kan worden uitgebouwd. Ook is er een studie gepland naar een bedrijfsverzamelgebouw voor kunst en vrije tijd in 2004.

Hoog voorzieningenniveau
De voorzieningen in de gemeente moeten worden behouden en versterkt, de dienstverlening van de gemeente moet intensiever en de ontwikkelingskansen voor jongeren moeten worden vergroot. Daarnaast moeten veiligheid en handhaving worden verbeterd.

Het college denkt in dat kader aan de invoering van een brede school in 2006 en ook aan de start van het wijkwerk in Noord in 2003. Ook moet er een welzijnsmonitor zijn ingericht in 2006, waarmee het welzijn van inwoners wordt gevolgd. Daarnaast neemt de gemeente in 2004 het initiatief voor een conferentie met gemeenten in de regio om na te denken over vormen van samenwerking. Tot slot zal gekeken worden naar hoe we de subsidie van gesubsidieerde instellingen veilig kunnen stellen door ook te zoeken naar andere subsidiemogelijkheden.

Het versterken van de dienstverlening van de gemeente krijgt gestalte door het realiseren van een klantvriendelijk dienstverleningsconcept, door de openingstijden te verruimen en het starten met dienstverlening buiten kantooruren. Daarnaast zal er een bel- en herstellijn operationeel zijn in 2004. Om de dienstverlening te monitoren is gestart met een onderzoek onder de inwoners naar de waardering voor de dienstverlening. Het eerste onderzoek is inmiddels afgerond (voorjaar 2003).

Verder wil het College een jongerencentrum realiseren in 2005, moet er een jeugdforum via internet komen en zal de gemeente zich coöperatief opstellen bij het realiseren van een discotheek. Ook wordt er in 2004 een jeugdinformatiepunt ingericht. Daarnaast komt er een proef naar peuterwerk en kinderopvang in een voorschoolse opvang (2006) er wordt er gestreefd naar buitenspeelgelegenheid in elke wijk.

Op het terrein van veiligheid willen B en W dat er over enkele jaren geen overlast meer is van coffeeshops en drugspanden, dat het aantal marktdiefstallen binnen enkele jaren wordt gehalveerd, dat ongewenste reclameborden met 90% zijn verminderd in 2005 en dat er een sluitend vergunningensysteem komt. Ook wordt de brandveiligheid getoetst op basis van het landelijk systeem met actuele gebruiksvergunningen voor onder meer horeca, scholen en verzorgingsinstellingen. In 2004 is het Vuurwerkbesluit ingevoerd en in 2005 zal er geen overlast meer zijn door prostitutie.

Prima Zorginfrastructuur
Doelstellingen hier zijn het bevorderen en versterken van de sociale structuren, het bevorderen van de specifieke zorgkwaliteit en de ouderenhuisvesting.

Er wordt gedacht aan een haalbaarheidsonderzoek voor ouderenzorg in de buurten, aan het versterken van de ruimte voor inwoningregeling in de kernen en aan een steunpunt voor zorg in de wijk. Daarnaast moet een goede ouderenhuisvesting worden bevorderd, waarbij B en W denken aan 'levensloopbestendig bouwen', kansen voor het opzetten van een particulier verzorgingshuis en een haalbaarheidsonderzoek naar een Zorghotel. Ook zal Winterswijk deelnemen aan het convenant levensloopbestendig bouwen Regio Achterhoek. Tot slot komt er aandacht in het beleid voor gevaren van alcoholgebruik en overgewicht van jongeren.