Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Provincie attendeert hardrijders op snelheid

'Kilometerteller' bij Heesch moet provinciale weg veiliger maken

Om klachten van bewoners in Heesch tegemoet te komen en verkeersongevallen te voorkomen, heeft de provincie Noord-Brabant woensdag 9 april een Dynamisch Snelheidssysteem (DSI) in gebruik genomen op de komgrens tussen Nistelrode en Heesch. Via een informatiebord krijgt iedere automobilist die Heesch binnenrijdt via de provinciale weg Oss-Nistelrode (N 603) te zien hoe hard hij of zij rijdt. De zogeheten 'kilometerteller' moet hardrijders bewust maken van hun verkeersonveilig gedrag.

De N 603 tussen Oss en Nistelrode heeft naast bestemmingsverkeer naar Heesch ook verkeer van en naar Oss te verwerken. Ondanks verkeerslichten op twee kruisingen in de kom van Heesch ligt de gemiddeld gereden snelheid van het doorgaande verkeer hoger dan de toegestane 50 km/uur. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor overstekende weggebruikers, afslaand bestemmingsverkeer en extra geluidshinder. In overleg met de gemeente Bernheze worden voorzieningen aangebracht om de snelheid omlaag te brengen: DSI (Dynamische Snelheidsinformatie), herhaling 50 km-borden en meer opvallende komborden. Aan het DSI systeem is geen flitskast verbonden.

De achterliggende gedachte van de kilometerteller is dat weggebruikers zich vaak niet bewust zijn van snelheidsovertredingen en dus ongewild te hard rijden. Om de werkelijke effecten van DSI in Heesch te bepalen, worden gedurende 3 weken vóór en direct na plaatsing snelheidsmetingen verricht. Daarnaast inventariseert de provincie de mening van bewoners over het effect. Zes maanden na plaatsing besluit men of de kilometerteller definitief blijft staan of niet.