Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Protocol herkenning en behandeling ADHD

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat nogal wat verslaafden last hebben van de aandachtstekortstoornis ADHD. Zeker 12% van de cliënten die zich aanmelden met verslavingsproblemen heeft ADHD. Het Trimbos-instituut ontwikkelde samen met De Grift Gelders centrum voor verslavingszorg en Brijder Verslavingszorg een protocol om deze stoornis te herkennen en te behandelen. Het meestal bij ADHD voorgeschreven medicijn Ritalin vormt daarbij een belangrijk onderdeel van de behandeling. ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Ongeveer 1% van de bevolking heeft er last van, maar bij verslaafden ligt dit een stuk hoger. Gebrek aan aandacht en concentratie zijn herkenbare signalen, maar ook een storende impulsiviteit en hyperactiviteit. Samen met een panel van deskundigen heeft het Trimbos-instituut in de afgelopen twee jaar het Protocol ADHD bij Verslaving ontwikkeld, voor de diagnostiek en behandeling van verslaafden met ADHD. Dit protocol is inmiddels in de praktijk getest bij twee grote instellingen voor verslavingszorg, Brijder Verslavingszorg en De Grift Gelders Centrum voor Verslavingszorg. Tegelijkertijd werd onderzoek gedaan naar de mate waarin ADHD voorkomt onder verslaafden. Daaruit kwam naar voren dat minimaal 12% van de verslaafden bij deze instellingen ADHD heeft. Het Protocol ADHD bij Verslaving werd op 10 april aan de verslavingszorg gepresenteerd tijdens het symposium `ADHD en verslaving'. Het protocol bestaat uit een deel screening en diagnostiek (gericht op zowel de ambulante als de klinische verslavingszorg) en een deel behandeling (gericht op de klinische verslavingszorg). Hiermee heeft de verslavingszorg voor het eerst een methode in handen gekregen om ADHD bij verslaafden op te sporen en te behandelen. Die behandeling bestaat uit medicijnen (Ritalin), psycho-educatie, coaching, lotgenotencontact en het betrekken van familie/ belangrijke anderen bij de behandeling. De ervaringen met het voorschrijven van methylfenidaat (Ritalin) aan verslaafden zijn voor de hulpverleners in de instellingen, het deskundigenpanel en de onderzoekers aanleiding geweest om ook voor deze doelgroep Ritalin als eerste keus aan te merken in het behandelprotocol. In een vervolgproject (Implementatie van het protocol ADHD bij verslaving via de Regionale Leernetwerken van Resultaten Scoren, in vier instellingen voor verslavingszorg) zullen modules voor ambulante behandeling van ADHD worden ontwikkeld en getest. Daarnaast zal het gehele protocol in nog eens vier instellingen voor verslavingszorg worden geïmplementeerd. Dit project start in april 2003. De ambulante behandelmodules zullen onderdeel worden van het Protocol ADHD bij verslaving. Naar verwachting zullen deze modules aan het eind van 2003 beschikbaar komen.

Protocol ADHD bij Verslaving
. Geurt van de Glind, Anne Eland en Daniëlle van Duin. Uitgave Trimbos-instituut 2003.
Bestellen via bestel@trimbos.nl, of tel. (030) 297 11 80, bestelnummer AF0464, kostprijs EUR 30,-.

* Geurt van de Glind gglind@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80 bestel@trimbos.nl Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51 www.lsp-preventie.nl Drugs Infolijn 0900-1995 www.drugsinfo.nl

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11