Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Cursus voor Turken en Marokkanen met depressieve klachten

Het Trimbos-instituut heeft, met financiering van ZonMw en in samenwerking met een groot aantal GGZ-instellingen en andere organisaties, een cursus ontwikkeld voor Turken en Marokkanen met depressieve klachten. De cursus Lichte dagen, donkere dagen is een nieuwe variant van de op cognitieve gedragstherapie gebaseerde basiscursus Omgaan met depressie, die inmiddels op een groot aantal plaatsen worden uitgevoerd.
De cursus Lichte dagen, donkere dagen bestaat uit dertien wekelijkse bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst. Tijdens de eerste bijeenkomsten wordt veel aandacht besteed aan de relatie tussen psychische en lichamelijke klachten en de mogelijke (migratiegebonden) oorzaken van de depressieve klachten. Vervolgens worden vaardigheden besproken en geoefend om beter te kunnen ontspannen, gezonder te leven, meer tijd te besteden aan plezierige activiteiten, realistisch en positief te denken en beter om te kunnen gaan met anderen. De cursus wordt gegeven in groepen voor mannen of vrouwen, Turks of Marokkaans. Tijdens de cursus wordt in de eigen taal van de deelnemers gesproken, om de drempel tot deelname zo laag mogelijk te maken. In dertien groepen is de cursus inmiddels getest. De deelnemers waren met name eerste generatie migranten, die weinig onderwijs hebben gevolgd. Zij waren vooral positief over het inzicht dat zij tijdens de cursus hadden gekregen in hun klachten en de mogelijke oorzaken. Ook de cursusbegeleiders ervoeren de cursus als positief. Op basis van de evaluatieresultaten zijn de cursusmaterialen verder bijgesteld. Voor de cursuscoördinatoren en -begeleiders is een uitgebreide handreiking, inclusief een set van 28 tekeningen beschikbaar. Naast achtergrondinformatie, de resultaten van de pilotgroepen en informatie over de organisatie van de cursus, zijn het draaiboek en diverse werkmaterialen hierin opgenomen. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van tweetalig cursusmateriaal (Arabisch/Nederlands of Turks/Nederlands). Dit tweetalige materiaal is als kopieerset beschikbaar, zodat organisaties die de cursus gaan geven zelf de mappen voor de deelnemers kunnen samenstellen.

Cursus Lichte dagen, donkere dagen voor Turken en Marokkanen met depressieve klachten; handreiking voor coördinatoren en begeleiders. Samenstelling Murat Can en Ineke Voordouw. Uitgave Trimbos-instituut 2003, bestelnummer AF0449, prijs EUR 42,50.
Cursusmateriaal voor Marokkaanse groepen (bestelnummer AF0450, prijs EUR 20,-); cursusmateriaal voor Turkse groepen (bestelnummer AF0451, prijs EUR 20,-).
De materialen zijn te bestellen via bestel@trimbos.nl, of tel. (030) 297 11 80.

* Ineke Voordouw ivoordouw@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80 bestel@trimbos.nl Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51 www.lsp-preventie.nl Drugs Infolijn 0900-1995 www.drugsinfo.nl

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11