Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Public mental health en depressie bij ouderen

Op woensdag 1 oktober organiseert het programma Vroegsignalering van het Trimbos-instituut het congres Public mental health en depressie bij ouderen.15% van de mensen van 60 jaar en ouder in Nederland heeft op enig moment last van een (sub)klinische depressie. Het gaat hier niet om een tijdelijke dip of somberheid maar om ernstige psychische klachten die langere tijd bestaan. Deze klachten hebben grote invloed op de kwaliteit van leven en bekorten zelfs de levensduur van ouderen. Deze problematiek brengt ook grote maatschappelijke en sociale kosten met zich mee. De WHO heeft preventie van depressie tot prioriteit voor de komende jaren benoemd. Er mag gerust gesproken worden van een groot (maar verborgen) maatschappelijk gezondheidsprobleem dat een intensieve aanpak binnen het kader van gemeentelijk openbaar gezondheidsbeleid rechtvaardigt (public mental health). Op het congres staat de vraag centraal hoe een dergelijk public mental health-beleid er het beste uit kan zien. Ook zal een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen preventie van depressie bij ouderen worden gepresenteerd.
Het congres is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten, preventiewerkers en managers van GGZ-instellingen, GVO-functionarissen en epidemiologen van GGD'en.

Het wordt gehouden in Ontmoetingscentrum `In de Driehoek' te Utrecht op woensdag 1 oktober.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Truus Vullings of Carola Vos van het Programma Vroegsignalering van het Trimbos-instituut tel. (030) 297 11 00.

* Truus Vullings tvullings@trimbos.nl
Carola Vos cvos@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80 bestel@trimbos.nl Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51 www.lsp-preventie.nl Drugs Infolijn 0900-1995 www.drugsinfo.nl

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11