NATIONALE POSTCODE LOTERIJ

Postcode Loterij doneert 8,5 miljoen euro aan Natuurmonumenten

Bestemming t.b.v. Ecologische Hoofdstructuur bekend POSTCODE LOTERIJ DONEERT 8,5 MILJOEN EURO AAN
NATUURMONUMENTEN

De Nationale Postcode Loterij zal 8,5 miljoen euro uitkeren aan haar beneficiënt Vereniging Natuurmonumenten, ter veiligstelling van het landgoed Neubourg in het Gulpdal in Zuid-Limburg. Voorwaarde voor deze bestemming was dat zij van betekenis moet zijn voor de natuur in Nederland en dus een rol moet spelen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Landgoed Neubourg
De Postcode Loterij kiest voor deze bestemming om een tweetal redenen. Enerzijds is er hier sprake van een unieke en actuele kans om een landgoed van hoge natuur- en cultuurwaarde te verwerven en integraal te behouden voor toekomstige generaties. En anderzijds wordt 100 ha toegevoegd aan het netwerk van aaneengesloten natuurgebieden die gezamenlijk de EHS moeten gaan vormen, zonder dat daarmee de overheid wordt ontslagen van haar financiële verplichtingen.

Toekomst
Voor inrichting en beheer van het landgoed zal
Natuurmonumenten een beroep doen op de gebruikelijke EHS-subsidiering door het rijk.
Om het chateau in ere te herstellen en opnieuw te bestemmen, zal Natuurmonumenten een samenwerkingsverband aangaan met Vereniging Hendrick de Keyser. Zo wordt een verantwoorde restauratie, alsmede een eenheid van landgoed en chateau gewaarborgd.

Postcode Loterij en EHS
In haar toewijzingen brengt de Postcode Loterij tot uitdrukking wat haar als maatschappelijke instelling beweegt en ter harte gaat. Vanaf haar oprichting heeft de Postcode Loterij zich via haar uitkeringen krachtig ingezet voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur, het masterplan voor een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. De bedreiging van de uitvoering van dit masterplan door de bezuinigingen van het kabinet Balkenende, vormde voor de Postcode Loterij de aanleiding om zich extra in te zetten voor de realisatie van de EHS.

Amsterdam, 10 april 2003

Noot voor de redactie (