KNMG

Bewaar KNMG: aanspraak verzekerden geneesmiddelen

In een brief aan de minister van VWS en aan de Tweede Kamer heeft de KNMG bezwaar gemaakt tegen een voorgenomen wijziging van het Verstrekkingsbesluit ziekenfondsverzekering. De wijziging beoogt de aanspraken van verzekerden op geneesmiddelen te beperken. De KNMG meent dat het voorstel tot aanpassing van het Verstrekkingenbesluit onacceptabele gevolgen heeft voor de voorschrijvers, maar vooral ook voor de patiënt, en derhalve niet dient te worden doorgevoerd.

Beperking prescriptievrijheid
In het voorstel van de regering heeft de verzekerde geen aanspraak op toedieningsvorm en doseringssterkte meer. Het gevolg daarvan is dat de zorgverzekeraar de kosten van een bepaalde toedieningsvorm en/of doseringssterkte van een bepaalde stofnaam niet hoeft te vergoeden. Naar de mening van de KNMG behoren patiënten ten alle tijde recht te hebben op een gecombineerde voorschrijving van stofnaam, sterkte en formulering aangezien deze combinatie van aspecten binnen de farmacotherapie bepalend zijn voor een goed behandelresultaat. Door de voorgenomen wijziging van het Verstrekkingenbesluit worden artsen in hun prescriptievrijheid beperkt.

Gevolg voor optimale therapie
Voorschrijven op stofnaam is niet meer voldoende en hun voorschrijfbeleid zal in toenemende mate aangepast moeten worden aan de lijst van geneesmiddelen van de zorgverzekeraar. Er wordt zo voorbij gegaan aan het feit dat artsen bij het instellen van een optimale therapie rekening houden met diverse medisch-farmacologische factoren die per individu kunnen verschillen en die leiden tot bijvoorbeeld voorkeur voor een bepaalde toedieningsvorm om zo de beste therapie en het beste behandelresultaat te kunnen garanderen. De voorgestelde wijziging van de wettelijke aanspraak zal dat zeer bemoeilijken.

Ook de Nederlandse Patienten/Consumenten Federatie heeft aan de minister en de Tweede Kamer haar zorgen kenbaar gemaakt over de voorgenomen wijziging. Ook zijn er vanuit de Tweede Kamer vragen gesteld aan de minister over de mogelijke negatieve gevolgen van de voorgenomen wijziging.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: mr. J. Legemaate, hoofd juridische sectie of beleidscoordinator gezondheidsrect KNMG
telefoonnummer 030- 28 23 867